.... Nika Hanya Akan Dapat RM 20 juta Bukannya RM 50 juta? | AAKJ

The Star melaporkan pada 21st June 2016:


Prosiding perceraian antara bekas Timbalan Pendakwa Raya Stanley Clement Augustin dan isterinya Nika Gee Siew Yee telah ditangguhkan pada 16 Ogos untuk pengurusan kes.

Menurut e-filing mahkamah, suatu notis permohonan peguam menarik diri telah ditetapkan pada tarikh tersebut.

Menurut petisyen perceraian Augustine, ia difailkan pada Disember 2014, beliau dan Gee – ahli perniagaan – telah berkahwin pada 24 April 2007.

Dia adalah seorang duda dengan tiga anak dan Gee, yang telah dinamakan sebagai responden, adalah seorang janda anak dua pada masa itu.

Perkahwinan mereka didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya, dua hari sebelum Augustin bersara daripada Jabatan Peguam Negara sebagai Timbalan Pendakwa Raya.

Dalam jawapannya, Gee berkata dia bertemu Augustin melalui rakan, Datuk Yusof Khan, sekitar Oktober 2002 apabila Augustin dalam proses untuk menceraikan bekas isterinya.

Beliau mendakwa mereka menjadi rapat pada akhir Jun 2003. Dalam akuan berkanun yang dibuat pada 7 Disember 2015, Augustin mendakwa mereka mempunyai perjanjian pra-perkahwinan dan Gee mengakui mempunyai hubungan sulit yang berterusan dengan seorang ahli politik terkemuka.


Kes perceraian berprofil tinggi ini dilihat sangat mengancam Muhyiddin Yassin secara keseluruhannya – terutamanya kerana ia disebut dalam Akuan Berkanun pada 7 November 2015 – akan didengar di mahkamah dalam masa empat hari. Dan Muhyiddin cuba sedaya upaya untuk membuang kes sebelum ia bertambah buruk.

Tun Musa Hitam telah memberitahu Muhyiddin dengan tegas bahawa dia perlu selesaikan perkara tersebut dengan apa cara sekali pun,jika tidak, kerjaya politiknya akan tamat. Dan itu juga bermakna parti baru Tun Dr Mahathir Mohamad, Pribumi, yang diketuai oleh Muhyiddin akan tenggelam. Ianya seperti teksi dibom sebelum ia berlepas.

Mahathir bersetuju dengan apa yang dikatakan Musa dan memberitahu Muhyiddin untuk menyelesaikan perkara tersebut , jika tidak ia seperti “take a gun and put a bullet through his own head” – kerana dari segi teknikalnya itulah yang Muhyiddin akan lakukan iaitu “membunuh diri”.

Menurut Malaysia Today, jadi Muhyiddin menawarkan Nika Gee RM50 juta untuk menyelesaikan perkara ini – RM20 juta jika dia boleh memujuk Stanley untuk menarik balik kes itu dan RM30 juta jika dia boleh memujuk Stanley menarik balik Akuan Berkanun.

Nika Gee kemudian pergi berjumpa peguam Stanley, Kumar, dan menawarkan untuk menggugurkan tuntutan balas terhadap Stanley jika dia bersetuju untuk menarik balik kes itu serta menarik balik Akuan Berkanun.

Tiga perkara yang Nika Gee pada asalnya mahu, untuk dia bersetuju terhadap perceraian itu, ialah: (1) rumah (sebelum ini ibu Stanley yang baru mati tinggal), (2) penyelenggaraan bulanan yang tinggi, dan (3) kos perundangan. Jika Stanley boleh bersetuju untuk menarik balik kes perceraian itu dan menarik balik Akuan Berkanun maka dia juga akan bersetuju untuk mengetepikan ketiga-tiga tuntutan.

Muhyiddin tidak mampu membiarkan kes itu didengar pada Selasa dimana Akuan Berkanun akan dibincangkan dan dengan itu namanya akan disebut. Tetapi menggugurkan kes itu sahaja tidak mencukupi kerana Akuan Berkanun sudah diketahui umum. Mereka perlukan Stanley untuk turut menarik balik Akuan Berkanun.

Peguam Stanley memberitahu Nika Gee bahawa mereka bersedia untuk menarik balik kes itu tetapi tidak menarik balik Akuan Berkanun. Nika Gee kemudian berkata jika Stanley tidak bersedia untuk menarik balik Akuan Berkanun maka sekurang-kurangnya bolehkah Stanley mengisytiharkan bahawa akuan berkanun itu adalah palsu atau fabrikasi?

Tetapi Stanley tidak boleh berbuat demikian kerana dia menandatangani Akuan Berkanun tersebut dan terdapat saksi ketika itu. Dan jika dia mengubah ceritanya maka dia menghadapi risiko didakwa dan mungkin perlu menghabiskan maksimum sepuluh tahun penjara.

Oleh itu, gugurkan kes ya, menarik balik Akuan Berkanun tidak.

Jadi sekarang Nika Gee buntu. Jika Stanley hanya menarik balik kes itu, beliau hanya akan mendapat RM20 juta. Dia memerlukan Stanley menarik balik juga Akuan Berkanun, atau sekurang-kurangnya mengisytiharkan ianya palsu, sebelum dia boleh mendapatkan RM50 juta. Dan Muhyiddin memerlukan agar Akuan Berkanun tersebut dihapuskan lebih daripada prosiding perceraian itu, kerana namanya disebut dalam dokumen tersebut.

Apa yang lebih menarik adalah Musa juga terlibat dalam hal ini dan tahu apa yang sedang berlaku. Musa yang menasihati Muhyiddin agar menyelesaikan perkara ini dengan apa cara sekali pun. Tidak hairanlah Musa telah memberi gambaran dalam satu temu bual baru-baru ini bahawa Mahathir adalah bersih dan tidak harus dipersalahkan kerana masalah Umno – yang kita bincangkan dalam artikel sebelum ini, ‘Musa Hitam not telling the whole story’ (BACA DI SINI).Terjemahan – Malaysia TodayArtikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top