.... Mahathir Terdesak Mahu US Bantu Anaknya Jadi PM - RPK | AAKJAnwar Ibrahim dibebaskan dari penjara pada 2 September 2004 kerana, menurut Mahkamah Persekutuan, walaupun mereka yakin bahawa dia bersalah kerana meliwat, namun pendakwaraya gagal untuk membuktikannya. Dalam erti kata lain, Abdul Gani Patail melakukan kerja sambil lewa. Malah, Anwar menuduh Gani memalsukan keterangan dalam usaha untuk membuat sabitan dan mungkin ini adalah cara dimana Mahkamah Persekutuan bersetuju dengan dakwaan bahawa Gani memang memalsukan bukti.

Berdasarkan rekod ini (bahan bukti terhadap seorang Timbalan Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri yang digulingkan) tidak hairanlah jika Gani juga akan juga memalsukan bukti terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam usaha mereka untuk menggulingkan beliau dan menggantikannya dengan Perdana Menteri proksi Tun Dr Mahathir Mohamad dan Mukhriz sebagai Timbalan Perdana Menteri yang baru?

Maksud saya hampir tidak ada seorang Pakatun pun yang tidak akan bersumpah yang Anwar telah diperangkap dengan tuduhan yang direka oleh Ketua Polis Negara dan Peguam Negara. Gani yang mengetuai pasukan pendakwaan pada masa itu, terpaksa memastikan Anwar disabitkan bersalah dipenjarakan untuk perkara yang dia tidak lakukan. Sekurang-kurangnya ini adalah apa yang Pakatuns percaya. Kini Pakatuns mahu Mahathir sebagai pemimpin baru mereka. Bak kata Kua Kia Soong, “Have you lost your marbles?” (BACA DI SINI).

Bagaimanapun, saya tidak mahu bercakap tentang perkara tersebut hari ini. Apa yang saya mahu katakan adalah tentang Mahathir semakin terdesak dan menyedari bahawa peluang anaknya untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri dan akhirnya Perdana Menteri makin jauh. Beliau begitu terdesak sehinggakan dia bersedia untuk menjilat kembali ludah dan berkerja dengan ‘The Great Satan from the West’, the You Ass of Aye a.k.a. USA.

Ya, apabila Mahathir meletakkan semua wang di Amerika Syarikat maka anda tahu dia berperasaan seperti Hitler beberapa hari sebelum Rusia menyerang Gate East Berlin dan Amerika menyerang di West Gate. Ianya satu perasaan bahawa masa depan tiada harapan melainkan jika anda menyembah meminta bantuan daripada orang yang anda sebelum ini lebih rela mati daripada tunduk kepada mereka. Kini Mahathir perlu menjilat balik setiap satu perkataan beliau tersebut.

Pada 10 September 2004, lapan hari selepas Anwar dibebaskan dari penjara, Malaysiakini menerbitkan artikel bertajuk ‘US will get Anwar to be PM at any cost’, yang anda boleh baca di bawah. Pada 13 September 2004, John Malott menyangkal dengan artikel bertajuk ‘Anwar US agent claims utter nonsense’ yang anda juga boleh baca di bawah.

Sekarang, ambil perhatian terhadap satu perkara. Menurut Pakatuns, Malaysiakini tidak pernah berbohong dan apa yang mereka nyatakan adalah Injil dan 100% benar. Jadi, anda mempunyai sebab untuk meragui apa Malaysiakini tulis pada 10 September 2004.

Bagaimanapun, persoalannya adalah, pada masa itu Mahathir percaya bahawa Amerika Syarikat adalah di belakang Anwar dan mahu menjadikan Anwar Perdana Menteri Malaysia yang baru (dan Al Gore ‘mengesahkan’ ini semasa ucapan makan malam), yang bermaksud Amerika Syarikat terlebih dahulu perlu membantu menggulingkan Mahathir. Dengan sebab itulah Mahathir nekad anti-Amerika Syarikat.

Mahathir mempersoalkan sama ada Bin Ladin benar-benar di belakang pengeboman Menara Berkembar New York yang turut dikenali sebagai 911 atau sama ada ia adalah kerja dalaman – bermakna CIA melakukannya. Beliau juga mencadangkan bahawa Bin Ladin adalah seorang ejen CIA dan sebab itu dia tidak pernah ditangkap dan kemudian mereka memalsukan pembunuhan beliau dan meletakkan dia di bawah ‘program perlindungan saksi.

Mahathir juga dengan jelas anti-Yahudi dan beliau mendakwa bahawa Amerika sedang berjuang dalam perang sebagai proksi bagi pihak orang-orang Yahudi. Dia sentiasa percayakan ini dan masih percaya sehingga ke hari ini, video di bawah akan membuktikan.
Jadi, anda boleh bayangkan betapa terdesaknya seseorang apabila dia perlu berpaling kepada orang yang dia telah hina dan meminta bantuan mereka? Kita akan membayangkan bahawa Mahathir lebih rela mati daripada meminta-minta kepada Amerika. Tetapi dia tidak mempunyai pilihan. Ini bukan mengenai beliau. Lagipun dia tidak mempunyai masa yang lama untuk hidup pun. Ini mengenai keluarga dan Mukhriz sebagai Perdana Menteri Malaysia akan datang.

Oleh itu, dia menghantar Khairuddin Abu Hassan, Matthias Chang, Abu Kassim Mohamed, Abdul Gani Patail dan Dr Zeti Akhtar Aziz ke Amerika Syarikat untuk menawarkan bekerjasama dengan Amerika dan memberikan mereka semua dan apa sahaja ‘bukti’ yang mereka perlukan untuk bantu mendakwa Najib , walaupun mereka perlu mereka-reka bukti sebagaimana Gani telah melakukan banyak kali sebelum ini, menurut Raja Petra lagi.

Mahathir berharap bahawa dia boleh menarik perhatian Amerika Syarikat sebagai Mahathir baru, Mahathir yang berubah, Mahathir yang hanya mahu melihat kebenaran didedahkan dan keadilan dilakukan. Mahathir dijelmakan semula ini akan membantu Amerika Syarikat dengan apa sahaja cara untuk menggulingkan Najib.

Itu adalah sebab utama Mahathir menubuhkan sebuah parti baru dan akan menyertai gabungan baru , memetik kenyataan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali. Dia mahu menunjukkan kepada dunia bahawa dia adalah sebahagian daripada Pakatan pimpinan DAP Anwar, yang merupakan kesayangan Amerika Syarikat.

Menurut anak Mahathir, Mukhriz, dua hari lepas. Mahathir tidak mahu menjadi pembangkang. Dia mahu menggulingkan Umno dan Barisan Nasional jahat yang Amerika amat benci. Itulah apa yang Mahathir akan lakukan untuk Amerika Syarikat. Dan apa yang Amerika Syarikat perlu lakukan untuk Mahathir adalah mereka mesti bersetuju dengan calon Perdana Menteri proksi baru dan anaknya sebagai Timbalan Perdana Menteri yang baru.

US Akan Jadikan Anwar PM Dengan Apa Cara Sekali Pun

(Malaysiakini, 10 September 2004) – Di bawah pentadbiran Presiden Bill Clinton, Anwar Ibrahim adalah ‘orang mereka’ untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia. Semasa Clinton menjadi presiden, sumber dan kewangan yang besar telah diberikan untuk memastikan Anwar akan menjadi PM Malaysia.

Ronald Reagan, George Bush Senior, dan Clinton membenci Dr Mahathir Mohamad atas sebab-sebab yang jelas. Sumber dan kewangan yang besar juga telah diberikan untuk memastikan pentadbiran Mahathir gagal dalam apa cara sekali pun. Mungkin ada yang tahu ‘kesusahan’ yang mereka kenakan ke atas Mahathir.

Objektif mereka sentiasa Anwar Ibrahim.

Pakatan dan persahabatan yang rapat dengan pentadbiran Amerika Syarikat, apabila Anwar telah diberi tembakan meriam 21 das oleh tentera AS – pertama seumpamanya kepada Timbalan Perdana Menteri. Mahathir tidak pernah diberikan penghormatan tersebut.

Perjanjian dibentuk antara bank AS dan Anwar semasa krisis kewangan Asia. Anwar, yang pro-Amerika Syarikat, cenderung untuk mengambil tawaran Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) untuk menyelamatkan Malaysia.

Ia bukan rahsia di Kongres AS bahawa pentadbiran Clinton tidak berpuas hati apabila Anwar dimasukkan ke dalam penjara. ‘Orang mereka’ dipenjarakan membawa makna tertentu, kerana sedih maka Clinton menghantar timbalannya Albert Gore untuk ‘memalukan’ dan mengajar Mahathir satu atau dua pelajaran berkenaan demokrasi. Gore laksanakan tugas itu.

Kepada Amerika Syarikat, Mahathir adalah jelas mendatangkan bahaya kepada keselamatan negara mereka.

Sebahagian besar daripada ‘sumber’ juga telah diperuntukkan untuk menggerakkan gerakan reformasi. Amerika Syarikat mahu gerakan reformasi menyamar sebagai gerakan tempatan oleh rakyat Malaysia untuk menjatuhkan pentadbiran Mahathir. Amerika Syarikat telah menggunakan taktik ini dan berjaya di Filipina, Nicaragua, Panama, Chile dan negara-negara Amerika Selatan.

Sebelum pembebasan Anwar pada Khamis lalu, pembawa pesawat kumpulan pertempuran US berlabuh di Westport, Pelabuhan Klang. Ia termasuk pesawat syarikat penerbangan USS John C Stennis , tiga kapal pemusnah, tiga kapal frigat dan sebuah kapal selam nuklear. Mereka mempunyai sebab untuk berada di sini.

Gunboat diplomasi masih berfungsi. ‘Orang mereka’ telah dikeluarkan. Sekarang, ini ‘sumber’ itu juga membiayai rawatan perubatan Anwar di Jerman. Dan sekarang ini ‘sumber’ akan bekerja.

Objektif mereka. Untuk menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri Malaysia – dengan apa jua cara.


Anwar Agen US Karut Semata-mata

John R Malott

(Malaysiakini, 13 September 2004) – Kebanyakan surat kepada malaysiakini dikemukakan dengan nama pena, atas sebab-sebab yang kita semua faham. Ia adalah satu cara untuk pembaca menyatakan pendapat politik mereka tanpa rasa takut.

Tetapi surat baru-baru ini untuk malaysiakini, Amerika Syarikat akan menjadikan Anwar PM dengan apa cara sekali pun, yang ditulis oleh seseorang yang menggunakan nama ‘Kzacar’ itu, melampaui batas. Dalam menyatakan pandangan beliau mengenai peristiwa harian, Kzacar telah menulis (dan malaysiakini malangnya telah menerbitkan) surat layang, penuh dengan kepalsuan dan dakwaan tidak berasas dari atas ke bawah.

Kzacar yang tidak mempunyai keberanian untuk mendedahkan siapa dia, tidak menawarkan satu pun bukti untuk menyokong banyak kenyataan palsu beliau mengenai hubungan antara Anwar Ibrahim dan Amerika Syarikat. Penulis mendakwa secara salah bahawa kerajaan Amerika Syarikat secara aktif campur tangan dalam politik dalaman Malaysia selama lebih satu dekad.

Sebagai duta AS, izinkan saya menjawab tuduhan Kzacar satu persatu – dakwaan palsu, sindiran, dan tuntutan tidak berasas.

Dakwaan 1: ‘Di bawah pentadbiran Presiden Bill Clinton, Anwar Ibrahim adalah’ orang mereka ‘ untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia.’

Kebenaran: Sebenarnya, Anwar adalah orang Mahathir untuk menjadi Perdana Menteri sehinggalah beliau dipecat. Mahathir berkata lebih dari satu kali, termasuk selepas penahanan Anwar, bahawa Anwar akan menjadi penggantinya. Kebanyakan pemerhati politik Malaysia juga menjangkakan Anwar menggantikan Mahathir.

Dakwaan 2: Sepanjang Clinton menjadi presiden, banyak sumber dan kewangan telah diberikan untuk memastikan bahawa Anwar akan menjadi PM Malaysia. ‘

Kebenaran: Kerajaan Amerika Syarikat tidak pernah memberikan walau satu ringgit sokongan kepada Anwar. Tuduhan Kzacar adalah memfitnah, dan pembaca harus sedar bahawa dia tidak memberikan keterangan, kerana tidak ada.

Dakwaan 3: Sumber yang banyak ‘telah diberikan untuk memastikan bahawa pentadbiran Mahathir gagal dalam apa juga cara. Mungkin ada yang tahu daripada ‘kesusahan’ diberikan kepada Mahathir. ‘

Kebenaran: Seperti dakwaan sebelumnya, tidak ada merit ke atas tuntutan pelik ini. Tiada sumber kerajaan Amerika Syarikat yang pernah dibelanjakan untuk ‘memastikan kegagalan Mahathir.’

Dakwaan 4: ‘Anwar diberi tembakan meriam 21 das oleh tentera AS – pertama seumpamanya kepada Timbalan Perdana Menteri. Mahathir tidak pernah diberi penghormatan sedemikian.

Kebenaran: Sebenarnya, ia adalah tabik 19-gun, dan saya berurusan dengan dakwaan ini empat tahun lalu, dalam satu artikel malaysiakini. kementerian Pertahanan di seluruh dunia menyediakan penghormatan ketenteraan untuk pelawat rasmi, dan tabik hormat kepada Anwar, yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri Malaysia, adalah bersesuaian dengan protokol ketenteraan dan telah diberikan kepada pemimpin asing yang lain. Jika Perdana Menteri Mahathir telah melawat Pentagon, dia akan menerima penghormatan yang sama.

Dakwaan 5: ‘Tawaran telah dibentuk di antara bank-bank AS dan Anwar semasa krisis kewangan Asia.’

Kebenaran: Oleh kerana saya berada di Malaysia pada masa dan krisis kewangan tersebut, maka ini adalah semua berita tentang saya. Apa tawaran mengejutkan? Di manakah laporan akhbar atau rekod kewangan Malaysia? Apakah bukti yang Kzacar boleh berikan berkenaan dakwaan berat ini? Tiada, kerana tidak ada pun.

Dakwaan 6: ‘Pentadbiran Clinton telah meluat dan tidak berpuas hati apabila Anwar dimasukkan ke dalam penjara.’

Kebenaran: Bukan sahaja Amerika Syarikat yang melahirkan kebimbangan mengenai penahanan Anwar dan situasi hampir mati beliau dalam penjara. Ungkapan-ungkapan kebimbangan yang sama datang dari presiden Indonesia dan Filipina; Setiausaha Agung PBB; Setiausaha Agung Unesco; Nelson Mandela; British, Kanada, Australia, dan New Zealand kerajaan; Menteri Luar Thailand; Kesatuan Eropah; Amnesty International; Pemerhati Hak Asasi Manusia; dan Majlis Peguam Asia dan Komanwel. Kebimbangan datang dari beberapa negara Arab juga, tetapi secara peribadi.

Dakwaan 7: ‘Untuk Amerika Syarikat, Mahathir adalah bahaya yang jelas dan mengancam keselamatan negara mereka.’

Kebenaran: Retorik anti-Amerika Mahathir adalah berlebihan, dia dan Malaysia tidak pernah menjadi ancaman kepada keselamatan negara. Perbandingan kekuatan relatif tentera Amerika dan Malaysia, bagaimana seseorang itu boleh membuat apa-apa kenyataan yang tidak masuk akal? Dalam apa jua keadaan, Amerika Syarikat dan Malaysia mempunyai kerjasama ketenteraan yang sangat baik, seperti yang dinyatakan oleh Najib Abdul Razak dalam ucapan Mei 2002 di Yayasan Warisan.

Dakwaan 8: “Sejumlah besar ‘sumber’ juga telah diperuntukkan untuk menggerakkan gerakan reformasi. Amerika Syarikat mahu gerakan reformasi menyamar sebagai gerakan tempatan oleh rakyat Malaysia untuk menjatuhkan pentadbiran Mahathir. ‘

Kebenaran: Tiada sumber kerajaan Amerika Syarikat telah diberikan kepada gerakan reformasi dan Kzacar sekali lagi membuat kenyataan palsu tanpa butiran atau bukti. Dan tidak ada pemerhati politik Malaysia bertanggungjawab yang pernah mencadangkan bahawa gerakan reformasi adalah bukan satu gerakan tempatan Malaysia.

Dakwaan 9: ‘Sebelum pembebasan Anwar pada Khamis lalu, pembawa pesawat kumpulan pertempuran US berlabuh di Westport, Pelabuhan Klang. Ia termasuk pesawat syarikat penerbangan USS John C Stennis, tiga kapal pemusnah, tiga kapal frigat dan sebuah kapal selam nuklear. Mereka mempunyai sebab untuk berada di sini. Gunboat diplomasi masih berfungsi. ‘Orang mereka’ telah dikeluarkan.

Kebenaran: Lawatan oleh kapal tentera laut US telah diluluskan oleh kerajaan Malaysia lebih awal daripada ketibaan sebenar kapal. Kelulusan untuk lawatan ini tertentu akan diberikan oleh kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Gunboat diplomasi adalah apabila anda pergi di mana anda tidak dialu-alukan, tetapi kerajaan Malaysia secara konsisten telah mengalu-alukan lawatan tentera laut Amerika Syarikat. Malah, lawatan yang pertama ke Malaysia oleh pengangkut pesawat Amerika Syarikat dan oleh sebuah kapal selam nuklear Amerika Syarikat telah diluluskan oleh kerajaan Perdana Menteri Mahathir.

Dakwaan 10: ‘Sekarang, ini’ sumber ‘ juga membiayai rawatan perubatan Anwar di Jerman.’

Kebenaran: Walaupun saya tidak lagi dengan kerajaan Amerika Syarikat, saya tidak mengetahui apa-apa pembiayaan kerajaan Amerika Syarikat untuk rawatan Anwar di Jerman. Ini adalah satu lagi contoh dakwaan tanpa bukti.

Dari atas ke bawah, surat Kzacar adalah sampah dan dalam kategori yang sama dengan risalah ’50 Sebab diragui Mengapa Anwar Tidak Boleh menjadi PM. Kita hanya boleh berharap bahawa dalam era politik baru Malaysia, tiada siapa yang akan memberi perhatian kepada “peddlers of slime”.

Penulis merupakan Duta US ke Malaysia 1995-1998.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top