.... Mahathir Perlu Tahu Yang Dia Sudah Tua | AAKJSaya pernah berlumba motosikal pada 1960-an. Pada usia itu refleks saya amat pantas dan hebat. Itupun saya mengalami kemalangan 13 kali tetapi berjaya sembuh dengan patah tulang dan ruam semata-mata. Saya masih sukakan motosikal tetapi saya tahu bahawa pada usia saya sekarang, 66, saya seperti membunuh diri, jika saya masih berbasikal. Ia jadi lebih berbahaya pada waktu malam kerana glaukoma saya.

Saya rasa kita semua perlu tahu batasan, suka atau tidak, usia menentukan batasan tersebut. Saya seorang yang benar-benar aktif semasa muda. Saya melakukan Taekwondo dan Karate sehingga berumur 30-an saya. Saya berlari maraton dan berbasikal walaupun ketika saya berusia 40-an dan 50-an.

Arwah ibu saya memberitahu: bertindak berkadar dengan umur anda. Apabila anda tidak dimakan usia maka anda tidak menghargai mutiara kebijaksanaan. Sekarang saya faham apa yang ibu saya maksudkan. Maksud saya pada umur 66 tahun saya tidak lagi dapat melakukan apa yang saya telah lakukan semasa saya 16 tahun (dan jangan tanya saya apa itu).

Jangan salah faham. Saya masih pergi ke konsert Guns N ‘Roses dan konsert Santana dan masih mendengar muzik Uriah Heep dan Led Zeppelin apabila saya menulis, seperti sekarang. Cuma saya tidak membuat janji-janji yang badan saya tidak lagi berdaya. Pada umur 66 tahun, banyak perkara yang anda fikir dan harus kekal dalam minda.

Biar saya bersikap jujur. Saya hanya berumur 66 tahun dan kadang-kadang saya berasa letih. Ada kalanya saya berjuang untuk bangun dari katil pada waktu pagi. Walaupun saya mahu hidup sehingga 90 an – supaya saya boleh melihat semua cucu saya menerima ijazah daripada universiti dan berkahwin (di mana saya akan dapat melihat cicit saya) – Saya tidak pasti sama ada saya boleh mengambil menghadapi 24 tahun lagi hari-hari yang sangat memenatkan.

Seorang kawan baik saya, Allahyarham Suflan Shamsuddin, pernah memberitahu saya yang saya perlu berehat sepenuhnya daripada blog. Beliau berkata, saya sepatutnya mematikan komputer saya dan tidak menyentuh papan kekunci untuk satu tahun. Kemudian kembali menulis semula. Saya mungkin boleh berbuat demikian, tetapi mungkin selepas 2018. Saya juga mungkin pergi hidup di sebuah pulau tanpa Internet, radio, TV atau surat khabar seperti Robinson Crusoe.

Bagaimanapun, saya merasa hairan bagaimana pada 91 Tun Dr Mahathir Mohamad masih “has fire in his belly”. Kali terakhir saya bertemu beliau pada bulan Februari 2015 apabila seorang hartawan Cina mengatur mesyuarat untuk membincangkan isu saya menyertai ANC (Kempen Anti-Najib), kini berubah menjadi sebuah parti politik semua Melayu dipanggil Pribumi.

Setelah menyertai Kempen Anti-Abdullah pada Jun 2006 (saya telah menulis mengenai perkara ini banyak kali) saya fikir saya sekurang-kurangnya akan memberi peluang untuk mendengar perancangan Mahathir untuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tidak, saya tidak makan dedak Mahathir, jika itu adalah apa yang anda fikirkan. Saya menghabiskan RM3,000 wang saya sendiri untuk pergi mesyuarat itu dan tidak menuntut apa-apa bayaran balik. Walau bagaimanapun, selepas menghabiskan dua jam mendengar apa yang Mahathir katakan, saya tidak yakin.

Mereka mengatakan jika anda hidup cukup lama, anda akhirnya menjadi kanak-kanak semula, mungkin juga ke tahap perlu menggunakan lampin seperti bayi atau anak kecil. Selepas mendengar rancangan Mahathir pada tahun lepas pada bulan Februari, memberikan saya gambaran bahawa dia bertindak sama seperti kanak-kanak yang mengamuk hanya kerana dia tidak boleh mendapatkan apa yang beliau mahu.

Maksud saya, Mahathir telah bersara pada tahun 2003 ketika dia berumur 78 tahun dan kini sudah 2016 (atau dia sudah 90 tahun ketika saya bertemu beliau di London). Masa beliau telah berlalu dan dia perlu pandang ke hadapan. Tetapi di sini, seorang lelaki 90-tahun merungut bahawa Perdana Menteri enggan mendengar kata-katanya dan mengabaikan dia dan tidak menjawab panggilan telefon dan tidak bercakap dengan beliau sejak enam bulan yang lalu.

Tetapi apa yang anda jangkakan apabila anda sakit kepala? Setiap kali anda membuat panggilan adalah untuk memberitahu Perdana Menteri bahawa anda tidak berpuas hati dia tidak membina Jambatan Bengkok dan bahawa dia terlalu mesra dengan Singapura dan tidak mentadbir negara dengan cara yang Mahathir Mohamad akan lakukan dan sebagainya.

Bayangkan apa yang akan berlaku jika Tun Hussein Onn melakukan perkara itu. Mahathir akan memastikan bahawa Hospital Mata Kebangsaan Tun Hussein Onn tidak pernah dibina.

Malah, Hussein Onn tidak begitu gembira dengan banyak perkara yang Mahathir lakukan – perang dengan Raja-Raja sebagai satu contoh. Tetapi Hussein Onn tidak pernah secara terbuka menyerang Mahathir. Dia hanya mengeluh dan memberitahu rakan-rakan rapat beliau bahawa Mahathir tidak boleh menyerang Raja-Raja dengan cara yang dia lakukan.

Bagaimanapun, apa yang saya dengar pada Februari tahun lalu adalah seorang lelaki tua yang sangat letih dan kecewa yang Perdana Menteri tidak akan melakukan sesuatu dengan cara yang beliau (Mahathir) mahu ia dilakukan. Dan Mahathir lebih kecewa menyedari Najib tidak akan melompat dan datang setiap kali dia memanggil. Pendek kata, dia menganggap Perdana Menteri hambanya tetapi Najib enggan bertindak seperti hamba yang dia mahukan.

Seperti yang saya katakan, mesyuarat dua jam itu tiada apa-apa baru yang saya tidak pernah mendengar sepuluh tahun yang lalu pada tahun 2006 apabila Kempen Anti-Abdullah telah dilancarkan. Tiada yang baru! rungutan lama yang sama dan penyelesaian lama yang sama – menggulingkan Perdana Menteri dan menggantikannya dengan seseorang yang akan mendengar kata beliau dan akan melakukan apa yang beliau mahukan.

Itu apa yang dikatakan pada tahun 2006 – menggulingkan Perdana Menteri dan menggantikannya dengan seseorang yang akan mendengar kata beliau dan akan melakukan apa yang beliau arahkan? Jadi sekarang kita mahu, sekali lagi, menggulingkan Perdana Menteri dan menggantikannya dengan seseorang yang akan mendengar kata-kata beliau dan akan melakukan apa yang diarahkan.

Dan selepas Najib digulingkan dan Perdana Menteri baru, walau siapa pun dia, mengambil alih dan juga tidak mendengar kata-kata beliau dan akan melakukan apa yang diarahkan, apa yang kita perlu buat selepas itu? Adakah kita, sekali lagi, pada tahun 2020, buat kali ketiga, menggulingkan Perdana Menteri baru dan menggantikannya dengan seseorang yang akan mendengar kata-kata dan akan melakukan apa yang diarahkan?

Ah, tetapi ia tidak akan berlaku lagi, untuk kali ketiga. Kali ini Perdana Menteri yang menggantikan Najib akan mendengar kata-kata beliau dan akan melakukan apa yang diarahkan. Tetapi bagaimana anda boleh yakin? Bagaimana anda tahu bahawa Perdana Menteri yang akan datang tidak akan mengabaikan anda dan tidak melakukan apa yang kamu katakan seperti Abdullah dan Najib sebelum itu?

Nah, mudah sebenarnya, kerana Perdana Menteri yang akan datang adalah anak beliau, Mukhriz, dan anak beliau akan sentiasa mendengar apa yang beliau katakan dan akan melakukan apa yang diarahkan.

Ya, Mukhriz Mahathir akan menjadi Perdana Menteri. Maka janganlah kamu takut bahawa kita mungkin kehilangan kawalan bakal Perdana Menteri seperti yang sedang berlaku dan yang sebelumnya.

Okay, siapa yang akan memimpin gerakan yang dikenali sebagai ‘Mukhriz sebagai Perdana Menteri? Apakah ANC, yang kini dikenali sebagai Pribumi, akan membuat Mukhriz bakal Perdana Menteri? Berapa lama ini akan mengambil masa dan bilakah ia akan berlaku? Adakah ia akan terjadi pada tahun 2018? Atau ia akan terjadi pada tahun 2020?

Dr Mahathir berusia 91 tahun bulan lepas. ‘Otak’ lain dalam ANC atau Pribumi seperti Tun Daim Zainuddin, 78, hampir sebaya dengan Zainuddin Maidin, ‘Ketua Penerangan’ mereka yang baru sahaja berumur 77 pada bulan Jun. Yang paling ‘muda’ dalam kumpulan tersebut adalah Muhyiddin Yassin, yang akan berumur 70 tahun, sama seperti Kadir Jasin, ‘pakar media’ mereka.

Mereka ini tidak mempunyai stamina, tenaga dan pemikiran yang tajam seperti 30 tahun yang lalu. Pada tahun 1980-an, mereka ini mungkin genius politik dengan tenaga yang cukup untuk bekerja dari subuh hingga tengah malam. Tetapi itu adalah sebelum ini. Sekarang kita semua, termasuk saya, terhad mengikut umur kami.

Rommel, Montgomery, Yamamoto, Omar Bradley, Erich von Manstein, Georgy Zhukov, Dwight D. Eisenhower, George S. Patton, dan banyak lagi, semua kira-kira 45-55 ketika mereka membawa tentera-tentera mereka ke puncak kejayaan. Yang tertua di kalangan mereka adalah Douglas MacArthur yang berumur 60 dan sudah dianggap melampaui umur persaraan.

Pemimpin politik sedikit berumur ketika mereka membawa negara ke tahap kecemerlangan. Winston Churchill pada umur 60-an beliau. Presiden Kennedy lebih muda tetapi bersara ketika berumur 55 tahun, sekiranya dia tidak dibunuh.

Tunku Abdul Rahman berumur 54 apabila beliau mengetuai negara ini untuk Merdeka. Beliau bersara apabila dia berumur 67 tahun dan tidak menjadi duri disisi Tun Razak Hussein. Hussein Onn juga mengambil alih apabila dia berumur 54 tahun dan Mahathir ketika beliau 56 tahun.

Tun Abdullah Ahmad Badawi dianggap ‘terlalu tua’ apabila beliau menjadi Perdana Menteri pada umur 64 tahun (tetapi kemudian dia sepatutnya berkhidmat hanya sepenggal tetapi enggan berundur selepas itu, lebih mengecewakan Mahathir yang terpaksa menyingkirkan beliau) dan Najib dianggap ‘umur yang betul’ apabila beliau menjadi Perdana Menteri pada tahun 2009 pada usia 56 tahun.

Mandela berusia 45 tahun ketika beliau dihantar ke penjara di kemuncak kerjaya politiknya dan berumur 72 tahun apabila dia dibebaskan. Dia merasakan dia sudah terlalu tua untuk memimpin negara ini dan bersetuju (di bawah tekanan) untuk berkhidmat hanya satu penggal dan menolak untuk penggal kedua, selepas itu beliau memberi tumpuan kepada kerja amal.

Mari kita menerima kenyataan. kambing tua tidak boleh diminta untuk mengetuai tentera, pergerakan atau negara. Mereka tidak lagi mempunyai tenaga dan pemikiran yang tajam dan cenderung untuk melakukan kesilapan. Sepanjang tiga tahun yang lalu Mahathir membuat banyak kesilapan dan kesilapan penghakiman, yang hanya boleh dikaitkan dengan usianya.

Dan hakikat bahawa dia tidak mempunyai banyak masa membuatkan dia cenderung untuk “fast track” banyak perkara – supaya dia dapat menyelesaikan segala-galanya sebelum ia mati – dan yang mendedahkan diri kepada lebih banyak kesilapan. Mahathir telah salah mengira banyak perkara, yang tidak akan dilakukan 30 tahun yang lalu.

Mereka yang menyokong beliau dan ANC atau Pribumi beliau juga tidak berpijak dibumi nyata. Mereka mengikut Mahathir yang mereka kenal sejak tahun 1970-an dan 1980-an. Apa yang mereka tidak sedar ialah Mahathir hari ini bukan Mahathir yang mereka kenal 30 atau 40 tahun yang lalu.

Lebih buruk daripada itu adalah hakikat bahawa Mahathir sendiri percaya bahawa Mahathir hari ini adalah sama dengan Mahathir tahun 1980-an. Sebagai contoh, sebelum beliau menubuhkan parti barunya Pribumi dia sudah bertindak seperti Ketua Pembangkang dan mula memberitahu pakatan pembangkang apa yang perlu dilakukan.

Pribumi sepatutnya bertanding pilihan raya dahulu dan lihat berapa banyak kerusi yang menang dan hanya jika ia menang sebilangan besar kerusi atau paling banyak kerusi, baru lah mula bertindak seperti bos? Pada masa ini, mereka tidak bercakap tentang bagaimana kerusi yang telah menang, mereka tidak tahu berapa banyak kerusi yang akan bertanding. Namun Pribumi bertindak seperti mereka sudah menguasai Parlimen.

Ini menunjukkan bahawa Pribumi, dan pemimpin mereka tidak berpijak di bumi nyata. Dan ini adalah kerana umur. Ia mempengaruhi pemikiran anda. Tambahan pula, kita mempunyai orang-orang seperti Lim Kit Siang, berumur 75, yang mengisytiharkan bahawa Pribumi akan menjadi”game-changer”. Game-changer? Bagi siapa dan bagaimana? Itulah yang orang Melayu panggil orang tua melatah!Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top