.... Dana Awam Tentera: Audit Dedahkan Pentagon Tidak Tahu Ke Mana USD 6.5 Trilion Hilang | AAKJLaporan terbaru Department of Defense Inspector General yang dikeluarkan minggu lalu, telah membuatkan rakyat Amerika sangat terkejut- kurang akauntabiliti dan pengawasan. Laporan tersebut mendedahkan Pentagon tidak boleh mengenalpasti kehilangan transaksi data Dana Awam Tentera(Army general fund) bernilai USD6.5 trilion, menurut satu laporan oleh the Fiscal Times.

Pentagon, yang terkenal kurang tegas dalam amalan perakaunan, tidak pernah menyelesaikan audit, akan mendedahkan bagaimana agensi tersebut telah membelanjakan khususnya trilion dolar yang diperuntukkan untuk peperangan, peralatan, kakitangan, perumahan, penjagaan kesihatan dan perolehan kepada mereka oleh Kongres.

Bermula pada tahun 1996 semua agensi persekutuan telah diberi mandat oleh undang-undang untuk menjalankan audit kewangan. Walau bagaimanapun, Pentagon tidak pernah mematuhi undang-undang persekutuan tersebut. Dalam tempoh 20 tahun, mereka tidak pernah dipertanggungjawabkan ke atas berjuta-juta dolar dalam dana pembayar cukai yang telah dibelanjakan, sebahagiannya kerana “fudging” nombor telah menjadi prosedur operasi standard di Jabatan Pertahanan, seperti yang didedahkan dalam siasatan Reuters pada tahun 2013 oleh Scot Paltrow.

Menurut laporan The Fiscal Times

Kongres yang mula hilang sabar telah menuntut agar Tentera mencapai “audit readiness” buat kali pertama pada 30 September, 2017, supaya ahli parlimen boleh mengendalikan perbelanjaan ketenteraan dengan lebih baik. Tetapi “Watchdog” Pentagon berpendapat perkara tersebut mungkin misi mustahil, atas sebab yang munasabah …

Perkhidmatan Kewangan dan Perakaunan Pertahanan (DFAS), agensi yang berpangkalan di Indianapolis yang menyediakan perkhidmatan kewangan dan perakaunan untuk orang awam dan tentera Pentagon, tidak dapat menyediakan dokumentasi yang mencukupi untuk nilai USD6.5 trilion pelarasan akhir tahun untuk data transaksi dana am tentera.

DFAS bertanggungjawab membayar semua DOD tentera dan kakitangan, pesara dan annuitants, serta kontraktor dan vendor Pentagon. Agensi itu juga bertanggungjawab inisiatif elektronik kerajaan, termasuk dalam Pejabat Eksekutif Presiden, Jabatan Tenaga dan Departing of Veterans Affairs.

Walaupun tidak ada dalam laporan IG menyatakan bahawa wang itu telah dicuri, namun kenyataan bahawa Pentagon tidak dapat menjelaskan bagaimana ia membelanjakan wang itu mendedahkan potensi masalah yang jauh lebih besar daripada kecurian biasa.

Bagi setiap transaksi, apa yang dipanggil “journal voucher” yang menyediakan nombor siri, tarikh urusniaga dan jumlah perbelanjaan yang sepatutnya dihasilkan. Laporan itu menyatakan bahawa agensi itu gagal menyediakan dokumentasi urus niaga mereka, bahawa tidak ada cara untuk mengetahui bagaimana USD6.5 trilion telah dibelanjakan. Pada asasnya, kerajaan tidak mempunyai cara untuk mengetahui bagaimana Pentagon menghabiskan sejumlah besar wang pembayar cukai yang diperuntukkan oleh Kongres untuk pertahanan negara.

Sebaliknya, pekerja DFAS sering kali diberitahu oleh pegawai atasan untuk mengambil “unsubstantiated change actions” yang biasanya dirujuk sebagai “meletakkan” nombor. “Plugs” ini – yang mengakibatkan pemalsuan rekod kewangan – kemudiannya digunakan untuk mewujudkan gambaran bahawa data kewangan tentera hampir sama dengan jumlah Jabatan Perbendaharaan AS apabila berlaku percanggahan dalam data kewangan yang tidak boleh dikenalpasti, menurut siasatan Reuters.

Baca seterusnya di siniMalaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top