.... Bagaimana Mahathir Gunakan Bank Negara Untuk Sabotaj 1MDB | AAKJBeberapa hari lalu Muhyiddin Yassin berkata, beliau tidak mahu bercakap tentang RM2.6 bilion dan akaun khas atas nama Perdana Menteri. Menurut Muhyiddin, ini adalah kerana ini amalan biasa.

Maksud Muhyiddin adalah ia amalan biasa sejak tahun 1988 apabila Umno Baru ditubuhkan (bukan sejak 1946 apabila Umno ditubuhkan). Tun Musa Hitam juga mempunyai pendapat yang sama. Akaun khas ini adalah atas nama Presiden Umno yang juga Perdana Menteri Malaysia.

Adakah ia pelik atau tidak normal bagi Perdana Menteri mempunyai akaun khas, untuk membiayai aktiviti politik parti itu, bukan sahaja untuk Umno tetapi untuk Barisan Nasional juga? Benar-benar tidak pelik selagi Perdana Menteri adalah Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional. Muhyiddin pun bersetuju berkenaan perkara ini. Muhyiddin sendiri berkata ini sentiasa menjadi amalan sejak dahulu lagi (atau dari tahun 1988 apabila Umno Baru ditubuhkan).

Tetapi tidak ramai orang di luar sana tahu perkara ini, walaupun anggota parti di peringkat akar umbi. Sudah pasti rakyat Malaysia di jalanan tidak tahu perancangan ini.

Malah, Malaysia Today telah mendedahkan lebih daripada sepuluh tahun, pilihan raya umum memerlukan kos yang tinggi dan setiap pilihan raya umum memerlukan kos sekurang-kurangnya RM1.5 bilion. Tidak ada yang menjawab. Tiada siapa yang bertanya soalan atau mengesahkan atau menafikan ini. Mereka hanya mendiamkan diri dan tidak menunjukkan minat.

Hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri mengesahkan ia. Beliau mengesahkan apabila dia mempersoalkan RM2.6 bilion dan bertanya mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memerlukan begitu banyak wang untuk pilihan raya sedangkan pada zamannya ia hanya melibatkan kos RM1.5 bilion. Jadi jumlah RM2.6 bilion adalah lebih RM1 bilion bajet daripada piawaian Mahathir.

Tetapi RM2.6 bilion itu tidak semua digunakan. Ia digunakan bukan hanya untuk membiayai pilihan raya umum 2013 tetapi juga untuk membiayai aktiviti politik Barisan Nasional. Dan apa yang tidak digunakan itu dikembalikan kepada penderma. Mahathir berpura-pura bahawa dia tidak sedar akan semua ini.

Walau bagaimanapun, RM2.6 bilion adalah isu berasingan dengan 1MDB walaupun Mahathir cuba membuatkan ia kelihatan seperti kedua-dua isu yang berkaitan. Mahathir mengatakan bahawa RM2.6 bilion datang dari 1MDB (Mahathir kata dicuri dari 1MDB) supaya isu RM2.6 bilion dan 1MDB berkaitan.

Ini merupakan pembohongan Mahathir yang pertama dan berterusan.

Malah apabila beliau menegaskan bahawa RM2.6 bilion itu sumbangan derma, Mahathir menegaskan bahawa orang-orang Arab tidak begitu murah hati dan walaupun mereka memberikan derma yang banyak mesti ada imbuhan lain yang mereka mahu.

Bak kata orang Melayu: Mahathir tak mahu kalah. “He must always have the last word”.

Rakyat Malaysia mula menyedari isu 1MDB pada bulan Disember 2014 apabila Khairuddin Abu Hassan membuat laporan polis. Kemudian, pada bulan Januari 2015, Presiden baru / Ketua Pegawai Eksekutif, Arul Kanda Kandasamy, mengambil alih tampuk 1MDB dan membuat perancangan pengurangan hutang dan rasionalisasi syarikat.

Perkara itu sudah diketahui umum. Apa yang tidak diketahui umum, bagaimanapun tiga bulan sebelum Disember 2014 terdapat gerakan untuk mensabotaj dan memusnahkan 1MDB. Bank Negara Malaysia adalah alat yang digunakan untuk memusnahkan 1MDB, menurut Malaysia Today.

Reuters melaporkan perkara ini pada 15th Januari 2015:


Orang kedua terkaya di Malaysia, Ananda Krishnan, sedang berunding dengan firma 1MDB untuk menjadi pelabur utama dalam lama penyenaraian aset tenaga tertangguh bernilai $ 3 bilion, dua orang dalam bidang tersebut berkata demikian pada hari Khamis.

Jutawan berusia 76 tahun sedang mempertimbangkan untuk mengambil sekurang-kurangnya kepentingan 5 peratus dalam perniagaan tenaga 1MDB, menurut salah seorang dari mereka. Sumber tidak dapat memberikan nilai potensi pelaburan dengan tepat memandangkan perbincangan masih berjalan.

Langkah Krishnan akan merangsang 1MDB yang kekurangan tunai. Syarikat itu dimana lembaga penasihatnya dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, menghadapi banyak kritikan berkenaan strateginya. Ia merancang untuk menggunakan dana daripada tawaran awam untuk mengurangkan $ 12 bilion hutang terkumpul dan untuk mengembangkan perniagaannya.

IPO itu mungkin berlaku pada suku kedua tahun ini, menurut pihak yang terlibat dalam perbincangan itu.

“Ketidakpastian (dengan 1MDB) menyebabkan turun naik dalam pasaran,” kata Wellian Wiranto, ahli ekonomi di Bank OCBC di Singapura.

“Akhirnya jelas bahawa 1MDB tidak mempunyai isu, maka saya rasa ia akan memberi kesan positif kepada sentimen pasaran.”

“Kedua-dua pihak (Krishnan dan 1MDB) kini berunding berkenaan syarat-syarat,” kata salah satu sumber yang enggan namanya disiarkan kerana perkara itu adalah sulit.

Hasil daripada pelaburan Krishnan boleh digunakan untuk membayar balik “bridge loan”. Pinjaman tersebut dari bank terbesar di negara ini, Malayan Banking Bhd, dan pemberi pinjaman yang lebih kecil RHB Capital Bhd, dan telah dijamin oleh Usaha Tegas, menurut mereka dalam bidang tersebut.

Jaminan pinjaman datang sebagai sebahagian daripada transaksi Krishnan dengan 1MDB pada tahun 2012, apabila hartawan tersebut menjual syarikat kuasa Tanjung Energy kepada 1MDB bernilai $ 2.8 bilion.

“Mereka hampir selesai dari segi perjanjian,” kata sumber yang biasa dengan perbincangan tersebut, mengatakan bahawa perjanjian akan dicapai menjelang akhir bulan ini.


Semasa 1MDB mula-mula membeli syarikat tenaga Ananda Krishnan pada Mei 2012, 1MDB memperoleh RM6.17 bilion “syndicated bridging loan” dari sebuah konsortium peminjam yang diketuai oleh Maybank. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Ananda Krishnan juga telah menandatangani untuk melanggan RM2 bilion nilai saham dalam IPO yang dirancang.

Pada bulan Mei 2014, 1MDB membayar RM670 juta daripada RM6.17 bilion “bridging loan” dan menyusun semula baki RM5.5 bilion ke dalam RM3.5 bilion pinjaman berjangka dan RM2 bilion “short-term bridging loan” yang tamat pada bulan November 2014.

RM2 bilion “bridging loan” jangka pendek ini diketuai oleh Maybank telah dijamin sepenuhnya oleh Ananda Krishnan, yang termasuk RM1 bilion “collateral pledged ” dengan bank.

Pada bulan Ogos 2014, pengurusan kanan 1MDB telah dikunjungi oleh wakil-wakil Mahathir dan Daim yang mahu mereka untuk bertindak sebagai “agen” dalam 1MDB dengan tujuan mensabotaj IPO.

Kebimbangan mengenai serangan Mahathir dan Daim telah dibangkitkan dalam mesyuarat pengurusan 1MDB dan dibawa kepada perhatian Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Mohd Hazem Abd Rahman, di mana ia telah dibincangkan. Walau bagaimanapun, pihak pengurusan telah memberi jaminan bahawa IPO berada di landasan yang betul dan sebarang cubaan untuk mensabotaj akan gagal.

Pada bulan berikutnya, September 2014, diumumkan bahawa Maybank telah dilantik “the lead global bookrunner”, penasihat utama dan penaja untuk Edra IPO yang dirancang, ia dijangka meningkat antara RM3.5 bilion kepada RM5 bilion – dimana hasil bertujuan untuk membayar RM2 bilion “bridging loan” dan juga untuk tujuan-tujuan lain.

Kemudian sesuatu berlaku pada September 2014 yang menghentikan satu cadangan yang sangat berdaya maju dan yang akan menguntungkan 1MDB. Ini adalah apa yang Reuters laporkan pada 12 September 2014:Malaysian state investor 1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah menangguhkan lebih daripada $ 3 bilion IPO kerana proses due-diligence yang lebih lama daripada yang dijangkakan dan rundingan berkenaan penstrukturan semula 5.5 bilion ringgit ($ 1.7 bilion) pinjaman, menurut mereka yang biasa dengan perkara tersebut.

IPO yang dijadual dilancarkan pada suku keempat tahun ini, kini mungkin hanya akan berlaku pada awal bulan pertama 2015, menurut sumber yang enggan namanya disiarkan kerana perkara itu masih rahsia.

1MDB, yang dilihat sebagai gabungan antara dana kekayaan dan alat pelaburan swasta, bergelut dengan beban hutang yang melebihi $ 11 bilion. Ia merancang untuk mengurangkan sebahagian hutang ini dengan menjual aset tenaganya melalui IPO.

Pada bulan Mei, dana negeri menyusun semula 5.5 bilion ringgit “bridging loan” kepada dua bahagian: 3.5 bilion pinjaman tertunggak selepas 123 bulan dan 2 bilion pinjaman perlu dibayar pada bulan November, menurut data daripada LPC, unit Thomson Reuters yang pakar dalam pinjaman.

Dua bilion tranche, bagaimanapun, mungkin akan dilanjutkan selama beberapa bulan lagi atau “pared down” melalui dana dalaman, mengurangkan tekanan terhadap 1MDB untuk segera membayar sebahagian hutangnya, menurut sumber.

Shahriza Embi, Naib Presiden Kanan Komunikasi Korporat 1MDB, tidak membalas e-mel meminta maklum balas.

Menurut LPC, Maybank International Ltd dan RHB Bank diberi mandat sebagai pengatur utama dan “bookrunners” akaun pinjaman yang disusun semula. Eksekutif Maybank enggan mengulas manakala pegawai RHB Bank tidak dapat dihubungi untuk mengulas.

5.5 bilion ringgit “bridging loan” telah dilanjutkan dua kali. Pada asalnya, ia adalah sebahagian daripada pinjaman 6.17 bilion 1MDB yang telah diambil dari Maybank Investment Bank pada tahun 2012.


Pada 2 November 2015, Malaysia Today mengeluarkan artikel bertajuk ‘How 1MDB was sabotaged’ (READ HERE).

Dalam artikel tersebut, kita mempersoalkan: Mengapa mereka menyerbu pejabat Deloitte dan mengapa mereka memberitahu media dan portal pembangkang berkenaan satu serbuan akan berlaku sebelum serbuan itu? Adakah ini sebahagian daripada gerakan publisiti negatif terhadap 1MDB? Dan sesungguhnya mereka akan tahu bahawa langkah itu akan menggagalkan IPO dan mensabotaj usaha 1MDB untuk menyelesaikan masalah aliran tunai.

Pada bulan Julai 2015, Pasukan Petugas Khas yang terdiri daripada Bank Negara Malaysia (BNM), Jabatan Peguam Negara (JPN), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu pejabat Deloitte (juruaudit 1MDB) dan merampas akaun dan dokumen 1MDB, yang pada asasnya menabur pasir dalam kerja dan mengagalkan proses rasionalisasi dan pengurangan hutang.

Ini cara Arul Kanda menjelaskannya:

“Kegagalan langkah penyenaraian 1Malaysia Development Bhd (1MDB) aset tenaga tahun lepas (2014) adalah penyumbang utama kepada masalah kewangan syarikat.

1MDB mempunyai dua tarikh yang disasarkan untuk menyenaraikan aset, yang kini ditahan di bawah unit kuasa Edra Tenaga Global Bhd.

Tarikh pertama pada November 2013 tarikh berikutnya pada November 2014.

Dalam kedua-dua keadaan, atas pelbagai sebab termasuk faktor-faktor dalaman dan luaran, tawaran awam permulaan (IPO) tidak berlaku.

Apabila IPO gagal menjadi kenyataan, ketidak padanan timbul antara caj faedah yang perlu dibayar balik dalam jangka masa pendek dan juga bayaran pokok, Arul menjelaskan.

Itu jawapan saya, mengapa 1MDB menghadapi masalah dan cabaran yang kita hadapi hari ini.


Arul Kanda menjelaskan bahawa dengan tidak mengurangkan beban hutang semasa sebanyak RM42 bilion, kos perkhidmatan faedah ke atas jumlah hutang adalah RM2.4 bilion setahun.

Jadi itu adalah tumpuan 1MDB. Bagaimanapun, selepas mendapat kelulusan Kabinet pada Jun 2015, dan sebelum langkah tersebut dapat dilaksanakan, bulan berikutnya Julai, Pasukan Petugas Khas merampas akaun dan dokumen 1MDB dan menggagalkan langkah untuk menyelesaikan masalah aliran tunai syarikat melalui IPO.

Ya, 1MDB berjalan dengan baik dan IPO akan menjamin bahawa 1MDB akan berjaya tetapi Bank Negara sabotaj IPO dan membawa 1MDB ke ambang keruntuhan. Mereka perlu pastikan 1MDB gagal kerana seawal 2013 Mahathir telah membuat keputusan yang mereka akan menggunakan 1MDB sebagai pemangkin untuk menggulingkan Najib. Jadi 1MDB mesti gagal bagi membolehkan perkara tersebut berlaku, menurut Malaysia Today.

Michael Oh-Lau Chong Jin, Regional head of debt capital markets Maybank Kim Eng, dan John Chong, Ketua Pegawai Eksekutif Maybank investment bank, disuruh gagalkan pinjaman supaya IPO tidak boleh terus. Dan orang yang mengeluarkan arahan ini adalah seorang eksekutif kanan di bawah Timbalan Gabenor Bank Negara, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, menurut Malaysia Today lagi.

Secara asasnya, Bank Negara sabotaj 1MDB.

Pada bulan Februari 2015, Kabinet telah meluluskan permintaan untuk RM3 bilion dana sebagai modal kerja dan membayar untuk kerja yang perlu dilakukan di loji kuasa mega Track 3B yang akan meningkatkan nilai dan daya tarikan IPO Edra.

Tetapi minggu berikut Muhyiddin mengambil kesempatan apabila Najib tidak berada di dalam negara dan beliau mempengerusikan mesyuarat Kabinet. Muhyiddin kemudian enggan mengesahkan minit mesyuarat Kabinet sebelum ini mengenai kelulusan kredit RM3 bilion, menurut Malaysia Today.

Dengan menafikan pinjaman RM3 bilion ini untuk membolehkan 1MDB memulakan pembinaan loji kuasa Track 3B telah mengagalkan IPO. Oleh kerana kelewatan dan ketidakupayaan untuk memulakan projek itu, Suruhanjaya Tenaga mengancam untuk membatalkan anugerah dan Edra kemudiannya terpaksa menjual Track 3B dalam keadaan rugi kepada Tenaga.

Muhyiddin inilah yang berkata dia hanya tahu sedikit tentang apa yang berlaku melalui pembacaan dalam The Edge. Itu pembohongan yang lain. Bukan sahaja dia tahu banyak tetapi dia juga cukup tahu bagaimana untuk mensabotaj 1MDB, yang beliau lakukan ketika beliau mempengerusikan mesyuarat Kabinet.

1MDB perlukan pembiayaan dan memerlukan IPO untuk menjadi berdaya maju. Tidak ada mana-mana syarikat di dunia boleh berjaya tanpa pembiayaan. Jadi apa yang mereka perlu lakukan adalah membunuh pembiayaan dan membunuh IPO. Kemudian mereka boleh membunuh 1MDB.

Apabila 1MDB dibunuh mereka akan menggunakan isu ini untuk “membunuh” Najib. Kemudian Muhyiddin mengambil alih sebagai Perdana Menteri proksi dan Mukhriz sebagai Timbalan Perdana Menteri. Ketika ini Bank Negara sepatutnya memainkan peranannya. Membunuh pinjaman, yang akan membunuh IPO, yang akan membunuh 1MDB, dan akhirnya akan “membunuh” Najib, menurut Malaysia Today.

Sebenarnya ia adalah satu rancangan yang bijak jika ia tidak mengakibatkan berbilion kos pembayar cukai dalam usaha untuk menggulingkan Najib supaya anak Mahathir boleh menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri. Sekarang, benarkah ada perkara yang dipanggil karma?


– Terjemahan Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top