.... Azan Waktu Solat Diganti Lagu Umm Kulthoum | AAKJPihak berkuasa hal ehwal agama Islam Palestin melancarkan siasatan susulan tindakan sebuah masjid di Nablus, wilayah Tebing Barat yang mengumandangkan lagu pop dan bukan azan ketika masuk waktu solat fardu.

Menurut stesen antarabangsa terkenal Perbadanan Penyiaran British (BBC), insiden aneh tersebut dilaporkan berlaku pada petang 11 Ogos lalu, apabila ketika itu penduduk setempat berharap dapat mendengar lantunan suara sang muazin yang bertugas melaungkan azan.


Bagaimanapun, betapa terkejutnya masyarakat Islam di kawasan tersebut ketika dari pembesar suara masjid mereka sebaliknya mendengar lagu irama pop malar hijau yang dilantunkan Umm Kulthoum, salah seorang biduanita ternama Mesir era 1950-an hingga 1970-an.

Kekacauan tersebut sampai kepada pengetahuan pihak pemerintah Palestin yang secara langsung mengarahkan agar proses siasatan dilakukan untuk mengetahui apakah peristiwa pelik itu adalah sebuah sabotaj daripada musuh Islam atau sekadar kesalahan teknikal.

Namun penduduk setempat melahirkan pelbagai komen ekoran insiden berkenaan. Sebahagian masyarakat menganggap perkara tersebut tidak dapat diterima tetapi sebahagian yang lainnya menilai hal tersebut biasa-biasa sahaja dan mungkin cenderung sebagai agak lucu.

Sebuah rakaman video yang beredar luas menerusi media sosial tempatan memperlihatkan menara sebuah masjid dipercayai tempat lagu pop seniwati terkenal Mesir itu berganti mengalunkan azan sehingga mencetuskan panik dalam kalangan warga setempat sendiri.

“Apa itu? Oh…lagu Umm Kuthoum,” kata seorang lelaki sambil tertawa kecil. Umm Kulthoum, atau nama sebenarnya Fātimah ʾIbrāhīm as-Sayyid al-Biltāī yang meninggal pada 1975 dalam usia 76 tahun, merupakan salah seorang penyanyi pop paling terkenal di dunia Arab .

Lagu-lagu hebatnya bahkan masih lagi diputar oleh pelbagai stesen radio dan televisyen di negara-negara rantau Timur Tengah. Palestin ketika ini memiliki kira-kira 40 buah masjid termasuk lapan buah di sekitar Tebing Barat. – Agensi

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top