.... TNB, Medan Perang Baru Mahathir | AAKJMenurut Forbes, Syed Mokhtar Al-Bukhary bernilai kira-kira RM7 bilion. Ianya menjadikan dia lebih kaya daripada Tun Dr Mahathir Mohamad yang memegang (kononnya hanya sebagai pemegang amanah) Aset Umno bernilai kira-kira RM1-2 bilion di bawah proksi, penama, kroni dan ahli keluarga, seperti anak-anaknya. Salah satu daripada banyak proksi Mahathir, sudah tentu, adalah Syed Mokhtar sendiri.

Oleh itu, jika kita mahu mengira kekayaan mereka, kita perlu menggabungkan kekayaan Syed Mohktar dengan Mahathir (sepatutnya kekayaan Umno atas nama Mahathir) dan jumlah keseluruhan harta Syed Mokhtar dan Mahathir akan jadi RM8-9 bilion.

RM8-9 bilion tersebut hanya kekayaan Syed Mokhtar dan Mahathir sahaja. Apabila anda campurkan kekayaan kroni merangkap proksi Mahathir yang lain, Ananda Krishnan, ia dianggarkan kira-kira RM30 bilion, maka tag-team Mahathir, Syed Mokhtar dan Ananda berjumlah hampir RM40 bilion.

Mahathir mungkin bukan pencipta istilah kroni-kapitalisme, tetapi dia telah memberi makna baru kepada istilah ini.

Tidak lama lagi Syed Mokhtar akan dapat mengejar Ananda kerana beliau membeli banyak aset negeri dengan begitu cepat seperti tidak ada esok. “He is like a shark that swallows anything in his path”. Pada kadar ini, dia akan akan membuktikan teori bahawa 3% daripada rakyat memiliki lebih daripada separuh kekayaan manakala 10% pula memiliki 90% daripada kekayaan.

Itulah hasil daripada kroni-kapitalisme, agama orang-orang yang hanya berdoa kepada wang.

Syed Mokhtar MMC Corp., yang mempunyai kepentingan dalam loji kuasa, perladangan, pembekal pertahanan, rangkaian kereta api dan platform penyiaran telah menambah satu lagi iaitu pelabuhan keempat dalam portfolio beliau. Syed Mokhtar juga disenaraikan semula sebagai pengeluar terbesar tenaga bebas (IPP) Asia Tenggara , Malakoff Corp, pada bulan Mei 2016, tambahan pula dia memegang hampir monopoli pengedaran beras di negara ini dan mendapat manfaat daripada penghapusan kawalan harga ke atas gula.Bagaimanapun, itu bukan cerita hari ini. Kisah hari ini adalah tentang bagaimana, selepas gagal menggunakan 1MDB untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Mahathir kini beralih ke medan pertempuran TNB pula.

Mahathir mahu menunjukkan kepada Najib bahawa dia masih mempunyai kuasa. Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah diarahkan agar menentang Suruhanjaya Tenaga dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air. Pada asasnya, Mahathir mahu memalukan Najib dengan “padan muka anda”.

Laporan Utusan Malaysia:

Tenaga Nasional Bhd (TNB) sedang mengkaji untuk memulakan proses perundangan bagi membatalkan arahan Suruhanjaya Tenaga dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air untuk meneruskan Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) dengan YTL Power International Bhd (YTL Power).

Menurut kenyataan syarikat utiliti itu kepada Bursa Malaysia, tindakan itu dibuat sebelum kes tersebut dibawa ke mahkamah tinggi.

Jelas syarikat itu, ia berkaitan arahan Suruhanjaya Tenaga kepada TNB pada 7 April lalu supaya menghapuskan syarat-syarat baharu yang mahu diperkenalkan di dalam PPA yang akan ditandatangani YTL Power.

TNB mahu membatalkan arahan tersebut yang hadir se­minggu selepas menteri memberikan arahan kepada suruhanjaya itu pada 1 April lalu mengenai PPA. TNB juga mahu membatalkan arahan menteri berhubung perkara yang sama.

Di dalam PPA itu, TNB akan membeli bekalan tenaga elektrik daripada YTL Power Ge­neration yang dimiliki oleh YTL Power International melalui stesen janakuasa berkapasiti 800 megawat (mW) di Paka, Terengganu.

“Syarikat akan terus memberi perkembangan terkini berhubung perkara ini dan sebarang keputusan yang dicapai hasil kajian perundangan ini,” jelas TNB dalam maklumannya itu.

Pada tahun lalu, YTL Power telah dianugerahkan lanjutan kontrak pembekalan selama dua tahun untuk menjual tenaga kepada TNB menerusi satu PPA. Bagaimanapun, PPA tersebut masih belum ditandatangani ekoran berlakunya pertikaian tanah antara TNB dan YTL Po­wer.

Tanah di Paka tersebut adalah milik TNB tetapi disewakan kepada YTL mengikut PPA yang telah ditandatangani sebelum itu. TNB bagaimanapun dilaporkan enggan meneruskan PPA selagi YTL Power tidak mahu me­ngadakan perjanjian sewa tanah (LLA) yang baharu.

“Selain kos perundangan dan pengurusan, proses undang-undang ini tidak akan menjejaskan kewangan dan operasi syarikat,” jelas TNB.

Bagaimanapun jelasnya, jika syarikat gagal di dalam tindakan undang-undangnya TNB berisiko untuk dikenakan denda sehingga RM200,000 kerana tidak mengikut arahan Suruhanjaya Tenaga.

Pada 2015, kerajaan melalui Suruhanjaya Tenaga telah mengadakan bidaan kompetitif untuk melanjutkan PPA bagi penjana tenaga bebas (IPP) generasi pertama.

Tiga IPP telah memenuhi syarat ditetapkan suruhanjaya itu dan berjaya dalam bidaan berkenaan iaitu Port Dickson Power Bhd. (PD Power), Kuala Langat Power Plant Sdn. Bhd. dan YTL Power Generation Sdn. Bhd.

Mahathir memerlukan pemangkin untuk mencetuskan konflik. Maksud saya bom pun memerlukan detonator. Jadi Mahathir menggunakan kes YTL sebagai pencetus yang mencetuskan konflik (bagaimana mereka menggunakan pembunuhan Archduke Franz Ferdinand dari Austria untuk mencetuskan Perang Dunia I). Menurut Raja Petra barua Syed Mokhtar ialah Che Khalib Mohamad Noh. Dan ini adalah apa Bloomberg telah katakan mengenai beliau.(Bloomberg) – Che Khalib bin Mohamad Noh telah menjadi Pengarah Urusan Kumpulan MMC Corporation Bhd sejak 1 Julai 2013.

Che Khalib berkhidmat sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Malakoff Corporation Berhad (Malakoff) sejak 1 Julai 2013 hingga 8 Disember 2014 dan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Operasi Strategi Kewangan dan Perancangan di DRB-HICOM Berhad sejak 16 Julai 2012.

Che Khalib berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad dari 1 Julai 2004 hingga 30 Jun 2012 dan berkhidmat sebagai Presiden sehingga 30 Jun 2012. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Pegawai dan Urusan Ketua Eksekutif KUB Malaysia Berhad dan sebagai Ketua Awam Kejuruteraan di Johor Port Berhad.

Che Khalib berkhidmat sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Johor Berhad, Penang Port Sdn Bhd dan Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd sejak 1 Januari 2015. Beliau telah menjadi Pengarah Bukan Bebas dan Bukan Eksekutif di Gas Malaysia Berhad sejak 1 Julai 2013 dan servis sebagai Pengarah MMC Engineering Group Berhad, Lambang Optima Sdn Bhd, UEM World Berhad dan Maika Holdings Berhad.

Beliau telah menjadi Pengarah Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd. Sejak 2 Julai 2013 dan sebagai Pengarah Kapar Energy Ventures Sdn Bhd dan Pengarah Eksekutif MMC Corporation Bhd sejak 1 Julai 2013.Itu hanya sebahagian jawatan pengarah dan pengerusi yang dipegang oleh Che Khalib di pelbagai syarikat, kebanyakan dikaitkan dengan Syed Mokhtar.

Arahan telah dihantar kepada orang dalam TNB dan pihak pengurusan, yang Syed Mokhtar telah beli melalui Che Khalib, bahawa Suruhanjaya Tenaga dan Kementerian mesti dicabar dan gagal dalam setiap langkah dengan apa cara sekali pun, menurut Raja Petra. Mereka lakukan ini dengan membuat onar dalam lanjutan kontrak YTL IPP – kerana ini pasti akan mencetuskan konflik.

Tidak perlu dikatakan, dengan melumpuhkan satu saingan IPP akan memberi manfaat kepada Malakoff – IPP terbesar di negara ini – dimiliki dan dikawal oleh Syed Mokhtar. Jadi Mahathir boleh membunuh dua ekor burung dengan satu batu – cetuskan konflik dan membuat wang pada masa yang sama.

Malah, YTL merupakan pemangkin yang baik untuk langkah sabotaj ini kerana mereka telah menolak untuk menyokong Kempen Anti Najib (ANC) dan juga enggan menyumbang RM2 bilion dana untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. YTL perlu ditundukkan kecuali mereka mengalah dan menyumbang sekurang-kurangnya RM200 juta untuk dana menurut Raja Petra lagi.

Memang sangat menarik untuk melihat “permainan” ini kerana TNB akan ke mahkamah dalam cubaan untuk melanggar perjanjian dengan YTL yang pada masa yang sama melanggar arahan Suruhanjaya dan Kementerian. TNB sentiasa menganggap dirinya sebuah badan bebas dan sentiasa menolak campurtangan kerajaan atau politik.

Malahan isu siapa yang patut mengetuai TNB hendaklah sentiasa dari orang dalam yang dinaikkan pangkat dan bukan orang luar yang akan TNB pertimbangkan. Kini TNB berusaha gigih menentang kerajaan. TNB dengan jelas menunjukkan bahawa mereka bersama Mahathir dan ANC serta menyokong penuh usaha untuk menggulingkan Najib.

Mahathir berharap Najib akan hilang maruah dalam pertempuran TNB dan kerajaan jika ia berakhir di mahkamah. Tidak ada Menteri atau Jemaah Menteri boleh memberitahu TNB apa yang perlu dilakukan dan mesej yang mereka mahu hantar ke pejabat Perdana Menteri adalah: jangan campurtangan dalam TNB melainkan jika anda mahukan peperangan terbuka.

TNB sudah bersedia menjadi proksi-perang antara Mahathir dan Najib.

Apakah tindakan Najib? Adakah dia akan mengalah dan membiarkan TNB memalukan beliau atau dia akan menunjukkan kepada TNB yang hanya ada satu Perdana Menteri di Malaysia?

Terpulang kepada anda, Najib! Let’s see what stuff you are made of. Mahathir telah berkata yang Najibpengecut. Adakah Najib akan membuktikan yang Mahathir salah dengan menunjukkan kepada TNB siapa yang bertanggungjawab mentadbir Malaysia?

Saya rasa YTL sentiasa boleh berdamai dengan TNB oleh ‘menderma’ RM200 juta kepada ANC Mahathir, atau mungkin juga RM300 juta. Kemudian Mahathir boleh membatalkan arahan kepada “anjing” di TNB. Mari kita lihat bagaimana pertempuran undang-undang yang akan TNB lancarkan terhadap kerajaan dibongkarkan dalam mahkamah.

Episod yang akan datang mungkin akan dipanggil ‘Dari 1MDB Ke TNB, Perjuangan Yang tak habis-habis’.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top