.... Tangan Ghaib Mahathir Dalam TNB | AAKJ

Beberapa minggu yang lalu pada 12 Julai 2016, Malaysia Today menyiarkan artikel ‘Mahathir’s new battleground: TNB’. Tujuh hari selepas itu Azman Mohd, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB (Tenaga Nasional Berhad), masih mendiamkan diri.

Syed Mokhtar Shah Syed Nor Al-Bukhary, bagaimanapun memberitahu orang-orang tertentu ‘berkedudukan tinggi’ yang YTL telah membayar Malaysia Today untuk menulis artikel itu. Beliau tidak menafikan artikel itu. Beliau hanya berkata Malaysia Today telah dibayar untuk menulisnya. Secara tidak langsung, Syed Mokhtar mengakui bahawa artikel itu adalah benar.

Barangsiapa menulis sesuatu menentang anda, maka bermaksud dia telah dibayar untuk berbuat demikian. Tetapi jika mereka menulis sesuatu menyokong anda, maka dia tidak dibayar. Dia melakukannya untuk Tuhan, Raja dan Negara.

Malaysia Today juga telah menghentam YTL, Vincent Tan, Tatparanandam Ananda Krishnan dan ramai hartawan Malaysia yang lain, ada yang pro-kerajaan dan ada yang pro-pembangkang (dan beberapa yang melindung nilai pertaruhan mereka dengan menyokong kedua-dua kerajaan dan pembangkang pada masa yang sama). Apa pendapat anda berkenaan perkara itu?

Mereka yang pernah berkhidmat atau berurusan dengan TNB tahu bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad memutuskan apa yang berlaku dalam TNB. Bagi mereka yang tidak biasa dengan isu ini atau terlalu muda untuk mengingatinya, pada 1 September 1990, Perdana Menteri ketika itu Mahathir secara rasmi mengisytiharkan TNB sebagai pewaris dan pengganti kepada LLN. TNB menjadi sebuah syarikat swasta milik penuh kerajaan. Pada hari yang sama, Ani Arope telah dilantik sebagai Pengerusi TNB.

Ini menimbulkan kegemparan. Sebelum ini, tidak pernah ‘orang luar’ yang tidak mempunyai latar belakang dalam penjanaan kuasa telah dilantik sebagai ketua LLN-TNB. Terdapat bantahan dan pembakaran patung dan Shahidan Kassim yang merupakan Pengerusi Parlimen BBC (Kelab Penyokong Kerajaan ‘), berjumpa dengan Menteri Kewangan yang baru dilantik Anwar Ibrahim untuk mengadu.

Jawapan Anwars sangat mudah. TNB adalah ‘cash cow’ dan Mahathir mahu mengawal TNB. Jadi diam kerana Mahathir telah membuat keputusan. Setiap kali Mahathir memutuskan, tiada apa yang boleh mengubah fikirannya.

Pada bulan April 2015, seorang ahli perniagaan Cina tertentu pergi berjumpa Leo Moggie, Pengerusi TNB. Chinaman ini membuat kesilapan dengan menyebut nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – namun tidak dalam erti kata yang kritikal.

Leo Moggie segera menghalau Chinaman tersebut dan mengingatkan beliau mengenai ‘menggunakan’ nama Najib. ‘Najib’ adalah ‘perkataan kotor’ dalam TNB, jelas Leo Moggie. Mahathir mengawal TNB dan memutuskan apa yang berlaku. Jika anda dilihat memihak kepada Najib maka anda cari “jalan mati”, menurut Raja Petra lagi.

Jadi tiada apa yang berubah sejak 26 tahun lalu, walaupun Mahathir telah bersara 13 tahun. TNB masih dalam kekuasaan Mahathir dan akan kekal “cash cow” beliau.

Bagaimanapun, seperti Malaysia Today tulis dalam artikel sebelum ini, ‘Mahathir’s new battleground: TNB’, TNB mahu membunuh YTL. Sudah tentu, mereka mengatakan bahawa YTL dimiliki oleh Cina beragama Kristian. Jadi mengapa jadikan Cina ini kaya apabila kita boleh membuat Melayu-Islam yang kaya?

Mereka memainkan sentimen kaum dan agama untuk mewajarkan “pembunuhan” YTL. Ini bermakna Umno akan menyokong “membunuh” YTL kerana anda menghapuskan Cina beragama Kristian dan memihak kepada rakan-rakan Melayu-Islam seperti Syed Mokhtar.

Tetapi itu bukan alasan sebenar mereka mahu “membunuh” YTL dan memberikan segala-galanya kepada Syed Mokhtar. Sebab sebenar adalah Syed Mokhtar adalah proksi Mahathir. Jadi dengan memberikan segala-galanya kepada Syed Mokhtar mereka memberikan segala-galanya kepada Mahathir.

Mahathir sudah mempunyai anggaran RM100-200 bilion pelaburan, aset dan wang tunai Umno yang dia telah diletakkan di bawah penama dan proksi (Syed Mokhtar menjadi salah seorang daripada mereka). Dan pada usia beliau, mengapa beliau masih memerlukan lebih banyak lagi?

Ini bukan berkenaan wang semata-mata. Ia mengenai membina “war chest” sehingga ia dapat menguasai politik Malaysia dan mengawal kedua-dua parti pemerintah dan pembangkang dan menentukan siapa yang naik dan siapa yang turun dan siapa yang boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia nanti.

Ia hanya memerlukan wang yang banyak. Jadi, anda memerlukan wang yang mengalir seperti air dari empangan sehingga ia boleh “menenggelamkan” anda. Bagi “melemaskan” ramai orang dengan aliran yang tidak terhad maka wang yang banyak perlukan bekalan yang tidak terhad. Budak sekolah pun boleh memberitahu anda perkara tersebut.

Satu lagi sebab, seperti yang dijelaskan dalam artikel sebelum ini, adalah kerana YTL enggan menyumbang kepada dana RM3 bilion ANC (Kempen Anti-Najib) manakala Syed Mokhtar membelanjakannya seperti tidak ada hari esok.

Kesimpulannya, syarikat-syarikat Syed Mokhtar akan mengambil alih semua perniagaan TNB dari YTL. Secara tidak langsung ini membuatkan Syed Mokhtar sebagai ‘pemilik’ TNB. Che Khalib Mohamad Noh bermesyuarat dengan Syed Mokhtar dan Azman Mohd hampir setiap hari untuk merancang pergerakan mereka. Mahathir mengarahkan mereka agar berdiam diri dan tidak bertindak balas terhadap apa yang Malaysia Today tulis beberapa minggu yang lalu tetapi hanya meterai perjanjian dengan segera sebelum TNB berubah fikiran kerana publisiti yang buruk.

Forbes telah menyenaraikan Syed Mokhtar sebagai Melayu terkaya dan kelapan terkaya di Malaysia, semua terima kasih kepada Mahathir, sudah tentu. tiga pelaburan utama Syed Mokhtar adalah Kumpulan Malaysian Mining Corporation Berhad (MMC), DRB-Hicom Berhad dan Tradewinds.

Tahun lalu, Malakoff Corporation Berhad, anak syarikat MMC, mencatatkan keuntungan sebanyak RM453.2 juta berbanding pendapatan sebanyak RM5.3 bilion. Peningkatan keuntungan adalah disebabkan oleh sumbangan yang lebih tinggi daripada perniagaan TNB.

Pengerusi Malakoff, Syed Anwar Jamalullail berkata, “Di masa hadapan, Syarikat ini bermatlamat untuk meningkatkan kapasiti penjanaan tenaganya berkesan kepada 10,000 MW dan kapasiti pengeluaran air kepada 667.200 m3 / hari pada tahun 2020.” Dan ini bermakna mereka perlu mendapat monopoli perniagaan TNB yang sangat penting bagi merealisasikan matlamat ini.

Kejayaan Malakoff Corp Bhd menghasilkan 1,000MW arang batu Tanjung Bin Energy Power Plant (TBE) menandakan satu lagi pencapaian penting bagi Malakoff, meningkatkan kapasiti penjanaan bersih portfolio pelbagai bahan api di Semenanjung Malaysia dari 5,346MW kepada 6,346MW atau daripada kira-kira 24% kepada 29% bahagian pasaran masing-masing.

“Ia juga mengesahkan kedudukan Malakoff sebagai Pengeluar Tenaga Bebas terkemuka di Malaysia,” kata Malakoff dalam satu kenyataan Mac 2016.

Baca: Malakoff’s Tanjung Bin Energy Power Plant achieves COD

MALAKOFF’S POWER PLANTS: GOING FOR A MONOPOLY
Malaysia Today

foto hiasan

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top