.... Berapa Azmin Bayar Untuk “Beli” PAS? | AAKJDalam artikel sebelum ini, ‘While Mahathir moves his right hand his left hand is more dangerous’, kami bercakap tentang bagaimana Tun Dr Mahathir Mohamad mahu mengambil alih PKR dan pada masa yang sama mendaftar dan membentuk parti barunya.

Menteri Besar Selangor Azmin Ali akan menjadi proksi Mahathir sebagai Presiden PKR yang baru manakala Muhyiddin Yassin akan menjadi proksi Mahathir sebagai Presiden parti baru yang akan ditubuhkan. Mahathir tahu tanpa PKR, parti baru beliau akan menjadi seperti parti serpihan PAS, iaitu PAN, yang tidak ke mana-mana.

Menurut Raja Petra, Tun Daim Zainuddin mengadakan mesyuarat dengan Azmin untuk merancang bagaimana menggulingkan Dr Wan Azizah Wan Ismail supaya PKR boleh berada dalam kawalan mereka. Bajet sebanyak RM250 juta telah diperuntukkan untuk mencapai matlamat ini. Walau bagaimanapun, RM1-3 juta jumlah terlalu kecil untuk membeli seluruh bahagian. Melainkan Daim yang kedekut itu menyediakan RM10 juta bagi setiap bahagian, baru Azmin berjaya membeli sekurang-kurangnya 120 bahagian PKR.

Lagipun, ini adalah jumlah yang Anwar bayar 23 tahun yang lalu pada tahun 1993 apabila beliau menyingkirkan Tun Ghafar Baba dan mengambil alih jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri yang baru dan ketujuh Malaysia. Jadi belanjawan sekurang-kurangnya RM1.2 bilion adalah lebih realistik dan bukannya hanya RM250 juta, menurut Raja Petra lagi.

Tambahan pula, masih terdapat Ahli-ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri PAS yang perlu dijaga. Ia bukan lagi rahsia bahawa Azmin menjadi Menteri Besar Selangor kerana sokongan PAS Selangor. DAP tidak menyokong beliau sementara PKR berpecah kepada dua iaitu kem Azmin dan kem Wan Azizah. Jadi PAS Selangor adalah tiket untuk Azmin.

Jika Azmin kehilangan sokongan PAS Selangor, maka kedudukannya akan tergugat dan ini akan menjejaskan keseluruhan pelan Mahathir. Jadi Mahathir perlu memastikan kedudukan Azmin sebagai Menteri Besar Selangor dilindungi untuk memastikan dia berada dalam kedudukan sesuai untuk menggulingkan Wan Azizah dan mengambil alih parti.

Presiden PAS Abdul Hadi Awang mahu tunggu dan lihat terlebih dahulu sebelum memutuskan sama ada partinya perlu bekerjasama dengan parti baru Mahathir dan pakatan pembangkang baru yang akan dibentuk kelak. Wan Azizah juga berkata perkara yang sama. Malah, DAP membayangkan mereka berkemungkinan besar akan menunggu dan melihat juga.

Jadi PAS, PKR dan DAP semua berkata mereka tidak bersedia untuk membuat keputusan sehingga mereka pasti ke mana Mahathir bercadang untuk membawa mereka. Jika ia semata-mata tentang menjadikan Mukhriz Perdana Menteri, mereka juga mempunyai idea sendiri tentang siapa yang patut menjadi Perdana Menteri.

Perancangan Mahathir tidak berjalan seperti yang diharapkan. Beliau fikir semua orang akan melompat kegembiraan apabila dia mengumumkan pembentukan parti barunya. Dia tidak menyangka semua orang, kecuali PAN, akan menjadi ‘cool’ dan mengatakan mereka akan menunggu dan melihat. Dan PAN tidak boleh dianggap sebagai parti utama kerana mereka sekadar kadam, bermakna pembawa beg dalam bahasa Arab.

Semua ini mesti diselesaikan dalam tempoh dua bulan dari sekarang. Tetapi dua bulan hanya boleh dilakukan jika semua orang sama pendapat. Kini ia kelihatan seperti tiada siapa sehaluan dengan Mahathir.

Dan ini bermakna Mahathir perlu mengambil jalan keluar dengan apa yang dia begitu gemar menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak: iaitu menggunakan wang untuk terus berkuasa.

Kini Mahathir sendiri perlu menggunakan wang untuk mendapatkan kuasa. Beliau perlu membeli sekurang-kurangnya 120 bahagian PKR dan dia perlu membeli Wakil Rakyat PAS juga. Walaupun kita tahu bahawa bajet membeli PKR hanya RM250 juta, iaitu hanya 20% daripada apa yang sepatutnya, kami belum tahu bajet untuk membeli di Wakil Rakyat PAS Selangor.

Ini bukan sahaja melibatkan pembelian Wakil Rakyat PAS Selangor . Mereka juga perlu membeli pemimpin PAS pusat juga. Dengan itu, pemimpin tertinggi seperti Timbalan Presiden Tuan Ibrahim Tuan Man dan beberapa yang lain sentiasa bertentangan pendapat dengan Hadi setiap kali dia membuat kenyataan.

Ia membuatkan anda tertanya-tanya mengapa setiap kali Hadi berkata sesuatu Tuan Ibrahim serta yang lain mengatakan sebaliknya pada hari yang sama. Anda menjangkakan bahawa orang dari sebuah parti Islam seperti PAS akan bebas dari sogokan dan rasuah. Jika anda berfikir sedemikian maka anda amat bodoh.

Adakah anda tahu berapa banyak “hanky-panky” telah berlaku di Kelantan sejak 26 tahun lalu sejak 1990? Ia sama seperti dalam DAP yang dikendalikan di Pulau Pinang. Jika ada melibatkan wang maka yakinlah Pakatan Rakyat boleh mengetepikan prinsip-prinsip untuk mendapatkan wang dengan cepat.

Jika Daim boleh berhenti menjadi kedekut dan bersedia untuk meningkatkan bajet RM250 juta kepada RM1 bilion bagi PKR dan RM500 juta untuk PAS, maka Najib mungkin menghadapi tahun yang sukar nanti.
Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top