.... Abu Kassim, Gani Dan Zeti Pernah Ke Amerika Syarikat Bersama - RPK | AAKJAakj melihat artikel Raja Petra Kamarudin (RPK) ini begitu serius memaklumkan bahawa seakan wujudnya konspirasi. 

Diharap pihak berkuasa meneliti dan menyiasat dengan serius dakwaan Raja Petra ini melalui artikel beliau di portal MalaysiaToday seperti yang diterjemahkan ini:
It is already known that Abu Kassim, Gani and Zeti made a trip to the US together to meet the US authorities. They took different routes and flew at different times but they did rendezvous in the US. They then met the US authorities to discuss the planned action and they asked the US authorities what documents were needed to make the plan work. - Raja Petra
Tiada siapa yang menjangkakan gerakan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat dan Peguam Negara Amerika Syarikat minggu lepas pada 20 Julai 2016 – kecuali mungkin Tun Dr Mahathir Mohamad dan pemimpin kanan dalam ANC(Kempen Anti-Najib).

Kejadian yang tidak dijangka minggu lalu bukanlah sesuatu yang spontan. Malah, ia telah mengambil masa dua tahun sejak 2014 untuk merancang gerakan ‘campur tangan Amerika Syarikat’ – sementara serangan yang pertama telah dilancarkan pada bulan Disember tahun yang sama dengan laporan polis yang dibuat oleh Khairuddin Abu Hassan.

Sidang media Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan Amerika Syarikat Peguam Negara pada 20 Julai, tidak sepatutnya menjadi serangan “membunuh” yang sebenarnya. Ia sepatutnya menjadi pencetus satu siri serangan, yang kedua sepatutnya telah berlaku malam tadi diikuti dengan ketiga di Jakarta dan keempat semasa perhimpunan Bersih 5.0 yang dirancang pada hujung minggu.

Memetik laporan Sin Chew Daily :

Ekoran tindakan undang-undang yang difailkan di Amerika Syarikat untuk merampas lebih AS $ 1 bilion aset dikaitkan dengan dana 1MDB, Bersih 2.0 berkata mereka merancang untuk mengadakan perhimpunan Bersih 5.0.

Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah berkata mereka masih berbincang dengan kumpulan-kumpulan sivil dan NGO serta berharap untuk mengadakan perhimpunan tidak lama lagi.

Beliau berkata Bersih 2.0 juga akan bekerjasama dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan syarat ianya mematuhi agenda reformasi Bersih.


Jadi gerakan AS pada 20 Julai adalah serangan pertama daripada siri ‘letupan’ akan datang. Ia sekadar “guruh” untuk mengumumkan kedatangan ribut diikuti dengan kilat yang akan menyerang dengan kesan yang buruk. Kilat tersebut sepatutnya telah melanda malam tadi dengan semua ribut akan menyusul.

Mahathir tahu bahawa sidang media Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan Peguam Negara Amerika Syarikat pada 20 Julai tidak cukup untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Kebanyakan rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu, tidak melihat Amerika Syarikat sebagai rakan yang boleh dipercayai dan boleh diharap. Kebanyakkan mereka amat berhati-hati dan curiga terhadap Amerika Syarikat dan berpendapat bahawa Amerika hanya akan melakukan perkara-perkara yang menjaga kepentingan AS sahaja.

Jadi pengumuman AS pada 20 Julai bukan serangan membunuh tetapi sekadar mencetuskan satu siri tindak balas. Sidang media AS itu sendiri tidak menyebabkan banyak reaksi di kalangan masyarakat Melayu. Hanya ANC dan Pakatuns yang teruja. Ini yang orang Melayu panggil shiok sendiri.

Berdasarkan pengumuman AS pada 20 Julai, serangan lain sepatutnya telah berlaku yang akan memberi kesan kepada penyingkiran Najib. Malam tadi sepatutnya telah berlaku serangan kedua dalam siri serangan terancang.

Beberapa hari yang lepas adalah malam perpisahan buat ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Abu Kassim Mohamed. Bekas Peguam Negara Abdul Gani Patail dan bekas gabenor Bank Negara Dr Zeti Akhtar Aziz sepatutnya menghadiri majlis makan malam itu dan kemudian mereka bertiga akan mengadakan sidang akhbar bersama dan mendesak perletakan jawatan Najib berdasarkan apa yang telah didedahkan Amerika Syarikat pada 20 Julai.

Tetapi, pada petang yang sama, Khairul Azwan Harun, Timbalan Pemuda Umno, membuat laporan polis mengatakan bahawa ada alasan untuk mengesyaki ketiga-tiga mereka terlibat dalam konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri dengan memberikan dokumen termasuk dokumen yang dipalsukan atau direka kepada pihak berkuasa AS tanpa keizinan atau kebenaran dari kerajaan Malaysia.

Polis kini menyiasat dakwaan ini, ditambah dengan laporan polis Khairul dan beliau tidak lama lagi akan dipanggil untuk direkodkan kenyataannya. Sama ada ini akan mengakibatkan Abu Kassim, Zeti dan Gani turut dipanggil untuk direkodkan kenyataan mereka masih belum diketahui tetapi ada setiap kemungkinan perkara ini akan berlaku juga.

Walau bagaimanapun, apa yang kita tahu ialah disebabkan laporan polis Khairul, Gani takut dan tidak menghadiri jamuan perpisahan Abu Kassim dan sidang akhbar yang dirancang untuk ketiga-tiga mereka untuk menuntut perletakan jawatan Najib itu telah dibatalkan.

Persoalannya sekarang adalah laporan polis Khairul merupakan serangan awal yang bijak atau dia meletakkan perangkap untuk pengkritik Najib? Fasa dua, tiga, empat, dan lain-lain, yang sepatutnya berikutan pengumuman AS pada 20 Julai, tidak berlaku.

Selepas perancangan persidangan akhbar bersama oleh tiga orang tersebut untuk menuntut perletakan jawatan Najib, Mahathir kini berada di Jakarta, juga sepatutnya mengadakan sidang akhbar dengan media antarabangsa dan juga menuntut peletakan jawatan Najib. Mereka berharap, ini akan diberi perhatian oleh media antarabangsa di seluruh dunia.

Kemudian perhimpunan Bersih 5.0 akan diadakan berikutan sidang akhbar AS pada 20 Julai, dan mereka berharap puluhan ribu rakyat akan berhimpun untuk menuntut perletakan jawatan Najib – seperti yang berlaku di Timur Tengah yang digelar Arab Spring.

Mahathir telah memberitahu pengikutnya bahawa Najib tidak boleh ditumbangkan dengan cara damai (jika tidak dia telah digulingkan setahun yang lalu) kerana menurut Mahathir, Najib mempunyai pengaruh yang kuat dalam Umno, Barisan Nasional dan kerajaan. Oleh itu satu-satunya cara untuk menjatuhkan Najib adalah melalui cara Timur Tengah à la Arab Spring.

Ini bermakna anda tidak boleh goreng telur melainkan anda terlebih dahulu pecahkan telur. Berdasarkan perkembangan di seluruh dunia sedekad yang lalu atau lebih telah menunjukkan bahawa Revolusi perlu “berdarah” atau anda tidak perlu membuang masa mencuba. Perhimpunan Bersih 5.0 berikutan sidang media US pada 20 Julai, sidang akhbar beberapa hari yang lepas digugurkan ketika jamuan perpisahan Abu Kassim, dan sidang akhbar yang dirancang Mahathir di Jakarta yang juga tidak berlaku seperti yang dirancang, ia sepatutnya bermakna berakhirnya Najib .

Masalahnya, selepas laporan polis Khairul, mereka terpaksa membatalkan tindakan susulan kerana dengan meneruskan ia hanya akan membuktikan apa yang dikatakan adalah benar. Jadi, dalam erti kata lain, Khairul membuat langkah yang bijak kerana fasa seterusnya selepas pengumuman pada 20 Julai, semua telah dibatalkan. Perhimpunan Bersih 5.0 juga mungkin dibatalkan yang dikaitkan dengan pengumuman Jabatan Keadilan Amerika Syarikat dan Peguam Negara Amerika Syarikat pada 20 Julai.

Kini Abu Kassim, Gani dan Zeti perlu bersedia menghadapi kemungkinan mereka akan dipanggil oleh pihak polis untuk direkodkan kenyataan mereka. Sepatutnya mereka melakukan serangan, kini mereka perlu membela diri. Daripada meminta Najib untuk meletakkan jawatan, mereka kini perlu menjelaskan tindakan mereka pula.
Ramai mengetahui bahawa Abu Kassim, Gani dan Zeti membuat lawatan ke Amerika Syarikat bersama-sama untuk menemui pihak berkuasa AS. Mereka mengambil laluan yang berbeza dan terbang pada masa yang berlainan tetapi mereka melakukan pertemuan di Amerika Syarikat. Mereka kemudian bertemu pihak berkuasa Amerika Syarikat untuk membincangkan tindakan yang dirancang dan mereka meminta pihak berkuasa AS menyenaraikan apakah dokumen yang diperlukan untuk membuat menjayakan rancangan itu, menurut Raja Petra.
Mereka kemudian pulang ke Malaysia untuk mengumpul segala maklumat dan dokumen-dokumen yang US diperlukan. Menurut laporan polis semalam, beberapa dokumen-dokumen ini, sebenarnya, telah dipalsukan. Ini adalah sama dengan kertas pertuduhan pada Julai 2015 yang disediakan oleh Gani. Mereka menyediakan kertas pertuduhan dahulu dan kemudian mengumpulkan semua bukti yang untuk dipadankan dengan kertas pertuduhan – oleh itu perlu untuk mereka-reka beberapa bukti bagi memastikan kertas pertuduhan tersebut dapat disabitkan.

Secara rasmi, Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan Amerika Syarikat Peguam Negara membuat pengumuman pada 20 Jul tanpa berunding dengan pihak berkuasa Malaysia. Ramai yang tidak tahu bahawa pihak berkuasa US telah menerima lawatan rahsia dari Abu Kassim, Gani dan Zeti dan dokumen telah dibekalkan ke Amerika Syarikat ‘under-the-table’. Sama ada Amerika Syarikat sedar atau tidak bahawa ini adalah ‘operasi jahat’ dan bukan operasi yang menyokong kerajaan Malaysia tidak lama lagi akan didedahkan semasa siasatan polis.

Polis akan menyiasat mengapa Abu Kassim, Gani dan Zeti pergi ke Amerika Syarikat untuk bertemu pihak berkuasa US. Mereka juga akan menyiasat siapa yang bertemu dengan ketiga-tiga mereka di Amerika Syarikat dan apa yang mereka bincangkan.

Adakah Abu Kassim, Gani dan Zeti pergi ke Amerika Syarikat atas inisiatif sendiri atau adakah pihak berkuasa AS memanggil mereka ke sana? Jika mereka dihantar bukannya dipanggil ke Amerika Syarikat, siapa yang memberi arahan kepada mereka untuk pergi ke sana? Oleh kerana ianya bukan kerajaan Malaysia atau Perdana Menteri yang berbuat demikian, adakah Mahathir serta adakah bagi pihak ANC?

Ketiga-tiga mereka menyedari bahawa mereka melakukan kesalahan besar, apabila mereka pergi ke Amerika Syarikat ketika ketiga-tiga mereka masih dalam perkhidmatan. Oleh itu ini adalah satu pelanggaran berat terhadap protokol. Menawarkan atau menjual maklumat dan / atau dokumen kepada kuasa asing dianggap pengintipan, biarlah apa rahsia sekali pun. Lebih-lebih lagi sekiranya dokumen itu bertanda ‘RAHSIA’ maka ia menjadikannya lebih serius.

Cubaan untuk menjatuhkan Perdana Menteri adalah satu kesalahan. Bekerja dengan kuasa asing untuk cuba untuk menjatuhkan Perdana Menteri dan diam-diam bertemu dan memberi maklumat dan dokumen adalah satu tindakan pengintipan dan pengkhianatan yang boleh membawa hukuman tembak atau digantung di beberapa negara lain.

Ketiga-tiga mereka tahu perkara ini. Itulah sebabnya kenapa mereka enggan berkata apa-apa kepada akhbar melainkan jika peguam mereka hadir (READ: Zeti, Abu Kassim to consult lawyers over conspiracy allegations). 

Dan itu adalah juga sebab mengapa Abu Kassim bergegas ke pejabat Perdana Menteri pada jam 5.00 petang, selepas laporan polis itu dibuat untuk cuba untuk berjumpa PM untuk menerangkan.

PM, bagaimanapun enggan berjumpa Abu Kassim dan beliau pulang ke rumah kecewa untuk menghadiri jamuan perpisahan beliau. Dia tahu bahawa kali ini dia mungkin telah mengigit lebih daripada dia boleh mengunyah dan jika Gani atau Zeti panik dan seterusnya menjadi ‘state’s witness’ maka mereka bertiga akan jatuh ke dalam lubang hitam yang tiada penghujungnya.


Sudah tentu, ada satu cara ketiga-tiga mereka boleh terselamat. Dengan mengakui bahawa mereka pergi ke Amerika Syarikat untuk bertemu pihak berkuasa Amerika Syarikat atas perintah Mahathir. Mereka juga boleh mengaku bahawa pada masa itu mereka benar-benar fikir Najib akan jatuh dan Mahathir akan mengambil alih dan meletakkan proksi beliau sebagai Perdana Menteri dan anaknya sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Najib mungkin ada belas kasihan dan menyelamatkan mereka atas perbuatan pengintipan dengan memberikan rahsia kerajaan Malaysia kepada kuasa asing dalam konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan. Saya rasa apa yang sedang berlaku kepada pengkomplot rampasan kuasa di Turki boleh menjadi petunjuk yang baik kepada apa yang tidak lama lagi akan berlaku di Malaysia.Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top