.... "Siapa Yang Berkahwin, Bercerai Dan Mempunyai Hubungan Sulit?" | AAKJKedua-dua pilihan raya kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar telah membuktikan bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad perlu menyertai Pakatan Harapan secara rasmi jika pembangkang mahu mempunyai peluang dalam pilihan raya umum akan datang yang dijangka dua tahun atau lebih dari sekarang. Jelas kini ‘loose arrangement’ itu tidak berjalan lancar dan pengundi tidak mempercayainya.

Mahathir, bagaimanapun, tidak boleh memohon untuk menyertai salah satu parti Pakatan Harapan. Bagi seorang lelaki seperti beliau, perkara itu akan dilihat sebagai merendahkan martabat. Mahathir tidak boleh merendahkan dirinya dan kelihatan mengemis. Sebaliknya, salah satu parti Pakatan Harapan mesti menjemput Mahathir, sama ada DAP atau PAN, kecuali Azmin Ali bersedia untuk membelakangkan Anwar Ibrahim dan keluarga dengan menjemput Mahathir untuk menyertai PKR.

Para pengundi tidak gembira dengan perpecahan Pakatan Rakyat selepas DAP menceraikan PAS. Kemudian mereka membentuk satu persekutuan baru, dengan PAN menggantikan PAS, yang dikenali sebagai Pakatan Harapan dengan Mahathir menggantikan Anwar Ibrahim sebagai Ketua Umum Pembangkang baru. Pengundi sebenarnya sangat keliru dan tidak lagi tahu siapa yang “berkahwin” dengan siapa dan siapa yang “menceraikan” siapa dan siapa yang mempunyai “hubungan sulit” dengan siapa.

Mahathir melaungkan “perang” untuk menyelamatkan Malaysia. Tetapi siapa Mahathir mahu menyelamatkan Malaysia melainkan jika dia mempunyai jentera politik di belakangnya? Sebagai NGI (individu bukan kerajaan), seperti apa yang Hishamuddin Rais panggil dirinya, sejauh mana Mahathir boleh pergi? 18 bulan lalu telah memberikan jawapan bahawa: tidak sangat jauh. Jadi, melainkan Mahathir mendapat sokongan daripada jentera politik maka lebih baik beliau berhenti.

Tambahan pula, jika Mahathir secara rasmi menjadi ahli salah satu daripada pihak-pihak Pakatan Harapan, dan memegang kedudukan penting dalam parti tersebut, ia akan memberi gambaran bahawa perkahwinan antara Mahathir dan Pakatan Harapan serius dan ikhlas. Jika tidak ia akan kelihatan seperti mereka hanya “tidur” sana sini dan menggunakan antara satu sama lain untuk keseronokan.

Ramai yang tidak yakin bahawa perjuangan Mahathir kononnya tentang menyelamatkan Malaysia. Mereka mengesyaki ia semata-mata untuk menyelamatkan anaknya, Mukhriz. Mukhriz gagal untuk memenangi jawatan senior dalam parti walaupun dia telah berapa kali cuba. Melainkan dia menjadi seorang Naib Presiden Umno, harapan Mahathir untuk Mukhriz untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri, dan kemudian Perdana Menteri akan gagal.

Mahathir menyalahkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk ini. Mahathir berkata Najib enggan membantu anaknya dan itulah sebabnya Mukhriz gagal dalam beberapa percubaan untuk mendaki tangga Umno. Dengan sebab tersebut, Mahathir mahu menyingkirkan Najib, orang yang Mahathir anggap sebagai penghalang kepada kemajuan kerjaya Mukhriz.

Jika Mahathir kekal di luar maka dia tidak akan dilihat sebagai serius berkenaan menyelamatkan Malaysia. Ramai yang mendakwa ia adalah untuk menyelamatkan Mukhriz semata-mata. Tetapi apabila Mahathir menyertai salah satu daripada parti-parti pembangkang dia akan membakar jambatan dengan Umno dan, menurut Perlembagaan, tidak boleh lagi boleh kembali ke Umno.

Tiada siapa yang suka bekerja dengan seseorang yang satu kaki di sini dan satu lagi kaki di sana. Mereka mahu melihat komitmen. Jika Mahathir berjaya menyingkirkan Najib kemudian beliau sebenarnya boleh meninggalkan pembangkang dan kembali kepada Umno (seperti apa yang dia lakukan pada 2009 selepas meletak jawatan pada 2008). Dan kemudian dia akan menikam pembangkang dari belakang.

Jadi ramai yang berhati-hati bekerja dengan Mahathir yang mereka lihat sebagai hanya menggunakan pembangkang untuk menggulingkan Najib, selepas itu dia akan kembali kepada Umno dan menjadi musuh pembangkang lagi. Tetapi apabila Mahathir menyertai salah satu daripada parti-parti pembangkang, pintu Umno akan ditutup kepadanya dan dari segi undang-undang dia tidak lagi boleh kembali kepada Umno.

Oleh itu, ia adalah penting bagi DAP atau PAN atau PKR jika Azmin boleh beralih arah, secara rasmi menjemput Mahathir untuk menyertai Pakatan Harapan. Mereka akan dilihat sebagai mencari hubungan yang serius dan jangka panjang dan bukan hanya “tidur bersama-sama” untuk “menikmati seks”. Mahathir kemudian menerima jemputan dan diberikan jawatan kanan dan penting dalam salah satu daripada parti-parti yang dia sertai.

Ini mungkin akan menarik perhatian dan meyakinkan pengundi bahawa hubungan Mahathir dengan pembangkang adalah serius dan ikhlas bahawa Mahathir telah menutup pintu untuk kembali kepada Umno dan bahawa dia akan bersama Pakatan Harapan.

Kesimpulannya, Pakatan Harapan ini mungkin tidak dapat menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional di Parlimen pada pilihan raya umum akan datang, apatah lagi memenangi pilihan raya.

sumber – Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top