.... #PRKSgBesar: Pesuruhjaya PAS Selangor Bertegas Ingin Bersama PKR dan DAP? | AAKJSeakan memberi peringatan kepada PAN, Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar Abdul Samad berkata walau apapun keputusan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar pada 18 Jun ini, Pas akan tetap bersama kerajaan dan memegang kerusi exco dalam kerajaan negeri itu.

"PAN perlu ingat, Pas, DAP dan PKR yang membentuk kerajaan negeri pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu, sebelum wujudnya PAN," -
Iskandar.

Penjelasan Iskandar ini berikutan desas desus PAN akan desak pakatan baru, pakatan harapan di Selangor agar 'membuang' PAS dari struktur pentadbiran negeri Selangor selepas PRK di Sg Besar nanti.


Malangnya, ahli PAS sudah dapat membaca maksud tersirat Iskandar yang sememangnya diketahui sentiasa 'tidak selari' dengan PAS Pusat. Kebanyakan kenyataan Iskandar sejak tertubuhnya pakatan baru pembangkang lebih kepada 'berbau PAN'. Mungkin menunggu habis iddah baiah cerai talaq 3 sebagai wakil rakyat PAS?

Desakan PAN ini sebagai hukuman di atas kedegilan PAS yang dilihat degil bertanding dan tidak memberi laluan kepada PAN di sini.

Malah penjelasan Iskandar itu juga berhubung dengan khabar angin mengatakan EXCO Pas perlu meletak jawatan dan digantikan dengan PAN sekiranya undi calon Pakatan Harapan melebihi undi Pas dalam PRK nanti.


Tiga anggota exco Pas Selangor ialah Iskandar yang merupakan exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor (exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Warisan, Pembangunan Desa Dan Kampung Tradisi); serta Zaidy Abdul Talib (exco Infrastruktur Kemudahan Awam, Permodenan Pertanian dan Industri Asas Tani).

Namun yang jelas, kedudukan Azmin Ali bakal ditentukan oleh keputusan pilihanraya kecil parlimen ini. Azmin jelas menghantar isyarat kepada PAS bahawa PKR menyokong parti PAN.

Kehadiran Azmin dan berpeluk mesra dengan Presiden PAN Mat Sabu jelas sebagai signal betapa PAS bakal dibuang di Selangor walaupun Iskandar yang dilihat pro pakatan harapan.

Walaupun begitu, Azmin dilihat sudah terlambat. Adengan peluk Mat Sabu yang dianggap wira baru pakatan harapan tidak mampu mengubah betapa sakit hatinya PAN di atas kegagalan Azmin menhalang PAS bertanding.

Jelas, perjuangan PAS, PKR, PAN dan DAP hanya berkisar tentang kuasa dan harta. "Rakyat" hanyalah ayat gula-gula untuk kekalkan poket dan kuasa mereka sahaja. Selama hampir 2 penggal, apa wakil rakyat Pakatan pembangkang buat untuk rakyat Selangor.

Datanglah ke Sg Besar dan anda akan lihat betapa teruknya infrastruktur di sini. Nampak sangat Azmin dan Exco PAS serta DAP gagal menjaga warga Sg Besar.

Pada PRK ini, Dr Abdul Rani berdepan pertandingan tiga penjuru dengan menentang calon BN yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Sungai Panjang Budiman Mohd Zohdi dan calon Amanah yang juga Pengerusi Amanah Sungai Besar Azhar Abdul Shukur.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top