.... Ramai "Uncle" Mengalami Sindrom "Keracunan 2.6B" | AAKJ



#‎NIKMAT_DIPERINTAH_KERAJAAN_BERKEBAJIKAN‬

Dari facebook:  Abdul Rahman Abdul Kadir
Semalam aku ke farmasi membeli ubat utk ibu yang tercinta (rujuk gambar). Semasa berada di kaunter untuk membuat pembayaran, ada uncle di kaunter sebelah yang turut sedang membayar ubat2annya.

Aku tgk sekali imbas dan aku nampak ubat2 yg dibelinya adalah supplements dan ubat darah tinggi.

Uncle tu agak peramah dan sementara ubat yang aku beli direkodkan dia berbual dengan aku. Aisey...dia bukak pasal harga barang pulak. Lalu dia kata,

"Nowadays...prices all going up. My medicines price also going up. You know why?" Dia rapat bisik kat aku, "because of the 2.6." Dia gelak2 sambil buat isyarat cakap slow2. Katanya dia dah retire, suara takleh kuat sangat.

Aku mulanya mmg nak biar dia saja merungut pasal harga barang sampai lah dia sebut 2.6. Apa kaitan duit derma Saudi dengan harga ubat2 dia yg naik aku pun tak tau.

So, akhirnya aku rasa enough is enough. Aku kena betulkan tanggapan uncle ni. Uncle ni mmg x tau aku doktor sebab aku gi farmasi pakai baju biasa saja.

Aku pun cakap, "Uncle. This is my mothers medicine. It's name is Forteo. It is a new drug for osteoporosis. My mother is on it. The price is RM 1,524.00 per month. The government doesn't have it in their formulary. So i have to buy it though i am a govt doctor."

Mata uncle tu bersinar. Dia pun terus menyampuk, "So expensive! Poor you. That's why! Good drugs all cannot buy because govt no money."

Aku senyum dan kata, "Uncle, every new drug takes time before it can enter our drug formulary. Sometimes the ministry wants more evidence and research before the usage is established. But, in my mom's case, the specialist treatnh her agrees she needs it. So i purchase the drug and fill up some forms and government pays for my mom's medication 100%! Just that it takes time for the reimbursement. But eventually, it is free."

Uncle terdiam. Senyumannya mula menjadi pelik dan dia memandang ke tempat lain.

Dan aku tambah lagi, "Uncle, I bought this drug since last year. Last year i had to pay a higher price (almost extra RM 100) as there was GST. Now the price is lesser as the govt has exempted GST for expensive imported drugs that includes this medicine."

Uncle mula hendak beralih pergi. Dia mengangguk2 dan memandang ke pintu.
Sebelum dia blah, aku tambah kalimat terakhir, "Not bad aaaa uncle....for a government with no money because of 2.6."
😄😄😄😄😄

‪#‎Kesimpulan‬:

1. Inilah antara kelebihan ibubapa yang mempunyai anak yang bekerja di perkhidmatan awam. Juga kelebihan bagi pesara2 kerajaan.

2. Inilah nilai kerajaan berkebajikan yang sebenar.

3. Terima kasih kerajaan Malaysia.

Note: Harga retail ubat tersebut adalah RM 1,930. Selepas diskaun dpt RM 1,524.

‪#‎obesiti_simbol_kezaliman‬
 Aakj: Bukan ini saja yang aakj dengar bagaimana golongan-golongan uncle ini mengalami sindrom otak konpius, betapa rapuhnya signal mereka terima (otak) yang berakhir dengan penyerapan mudah apa saja fitnah hasil mereka baca atau terima dari mulut hapak parti pembangkang!! wallahhualam

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

     
    Top