.... “Game Of Thrones” Malaysia : Tiga Penjuru Antara Najib, Mahathir Dan Ku Li | AAKJSaya boleh bayangkan ramai daripada anda sangat keliru tentang perkembangan politik di Malaysia dalam tempoh tiga tahun sejak 2013. Saya rasa ia adalah sama seperti menonton siri TV popular ‘The Game of Thrones’. Anda tidak tahu siapa sekutu kepada siapa dan siapa musuh kepada siapa. Tiba-tiba dengan tidak disangka-sangka sekutu menjadi musuh dan musuh bersatu menentang musuh yang ketiga. Kemudian, apabila musuh ketiga dan musuh biasa jatuh, kedua-dua sekutu kemudahan menjadi musuh pula.

Jika anda fikir ‘The Game of Thrones’ mempunyai plot yang paling rumit, maka anda tidak mengenali politik Malaysia lagi. Ia lebih rumit daripada skrip Hollywood. Malah, seorang penulis skrip Hollywood tidak akan mampu untuk memikirkan pengakhiran permainan politik Malaysia.

Maksud saya jika kita melihat Plan 2015 Tun Dr Mahathir Mohamad dan membandingkannya dengan Rancang 2016, anda boleh melihat bahawa Pelan 2015 Mahathir adalah untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk ‘menyelamatkan Umno daripada dikalahkan dalam pilihan raya’, manakala Plan 2016 Mahathir pula adalah untuk menggulingkan Umno-Barisan Nasional supaya Pakatan Harapan boleh mengambil alih kerajaan.


Baca: 

Berita di bawah menerangkan dengan jelas perbezaan Plan 2016 dibandingkan dengan Plan 2015. Pada tahun 2015, rancangan Mahathir untuk menggulingkan Najib supaya anaknya boleh menjadi Timbalan Perdana Menteri dan kemudian Perdana Menteri di kemudian hari. Sekarang, Plan 2016 pula adalah untuk mengalahkan Umno dan Barisan Nasional dalam kedua-dua pilihan raya kecil akan nanti supaya Umno dan Barisan Nasional boleh kalah dalam pilihan raya umum akan datang.

Bagaimana ini boleh membantu Mukhriz Mahathir menjadi Timbalan Perdana Menteri akan datang? Mahathir berharap jika Umno panik mereka mungkin cuba untuk membuat perjanjian dengan beliau untuk menyelamatkan parti dan sebahagian daripada perjanjian itu adalah untuk memberi laluan kepada Mukhriz. Sekurang-kurangnya ini adalah apa yang dia berharap tetapi dia telah menggali lubang lebih dalam dan kini mungkin mustahil untuk memanjat keluar.

Itu adalah Rancangan Mahathir pada tahun 2015 dan Rancangan berubah pada tahun 2016 apabila Pelan 2015 gagal. Anda boleh melihat cara Mahathir bercakap berubah dari tahun lalu berbanding tahun ini. Pada tahun 2015 ia adalah tentang menyelamatkan Umno dan kini ia adalah untuk membunuh Umno. Malangnya, dengan cara apa pun, Mukhriz tidak akan menjadi Timbalan Perdana Menteri dan juga Perdana Menteri.

Sekarang, Tengku Razaleigh Hamzah yang turut dikenali sebagai Ku Li juga mempunyai rancangannya pada tahun 2015 dan sekarang rancangan untuk tahun 2016 pula. Ku Li nampaknya lebih licik daripada Mahathir. Pada mulanya, Ku Li hanya menunggu untuk melihat sama ada Mahathir akan berjaya dalam menyingkirkan Najib. Ku Li tetap diam dan cuba untuk memberi gambaran bahawa beliau adalah neutral.

Ku Li tidak pasti sama ada Mahathir akan dapat menggulingkan Najib tetapi jika dia boleh maka Mahathir perlukan seorang Perdana Menteri yang baru untuk mengambil alih. Memandangkan Mahathir hanya berkata dia mahu Najib disingkirkan tetapi tidak mengisytiharkan siapa yang akan mengambil alih apabila Najib digulingkan maka itu bermakna pintu masih terbuka untuk Ku Li mengambil alih dari Najib.

Untuk membuat Mahathir selesa, Ku Li memberitahu semua orang bahawa dia hanya berminat untuk satu penggal. Malah, ini adalah penggal terakhir dan selepas itu beliau akan bersara, Ku Li. Oleh itu ia akan menjadi agak selamat untuk melantik Ku Li sebagai Perdana Menteri interim untuk memegang kerusi itu ‘pemegang amanah’ dan kemudian Timbalan Perdana Menteri boleh mengambil alih.

Timbalan Perdana Menteri akan dipegang oleh Mukhriz – maka dia tidak perlu lama menunggu dan pada tahun 2020 dia boleh mengambil alih jawatan Perdana Menteri, sebagaimana rancangan Mahathir. Jadi, antara melantik Muhyiddin Yassin dan Ku Li, maka pertaruhan kedua lebih selamat – atau sekurang-kurangnya Ku Li telah cuba untuk memberikan tanggapan tersebut kepada Mahathir.

Khabar angin bertiup kencang yang Mahathir dan Ku Li telah membuat perjanjian dan orang-orang Ku Li telah teruja memberitahu semua orang bahawa bos mereka akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Mereka memberikan tanggapan bahawa wujud satu kuasa yang bersatu padu. Kemudian penasihat di pejabat Najib tahu bahawa ia bukan satu kuasa yang bersatu tetapi kuasa yang berpecah belah.

Gambaran yang diberikan adalah satu lawan satu antara Najib dan ‘semua yang lain’. Dan ‘semua yang lain’ di sini bermakna ANC (Kempen Anti-Najib) yang dipimpin oleh Mahathir dan Pakatan Harapan yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. Oleh itu ia akan menjadi mustahil untuk Najib terus berkuasa selepas pertengahan 2015.

Kemudian penasihat di pejabat Najib tahu bahawa ini bukanlah satu lawan satu dengan semua orang bersatu menentang Najib. Mereka tahu bahawa sebenarnya ia adalah pertandingan tiga penjuru. Mereka tidak maksudkan pertandingan tiga penjuru antara Najib, ANC dan Pakatan. Ia merupakan pertarungan tiga penjuru yang melibatkan Najib, Mahathir dan Ku Li.

Ya, Ku Li tidak terlibat di dalam kumpulan Mahathir. Dia tidak pernah merancang untuk berada dalam pasukan Mahathir. Malah, Ku Li membenci Mahathir dan tidak boleh dekat lelaki tua itu. Jika anda berbual secara peribadi dengan Ku Li anda akan tahu bahawa Ku Li tidak mempunyai apa-apa yang baik untuk dikatakan mengenai Mahathir.

Memang dari awal lagi penasihat Najib sedar bahawa mereka tidak perlu takut mengenai ANC kerana Mahathir dan Ku Li sebenarnya bekerja menentang satu sama lain, atau sekurang-kurangnya Ku Li menentang Mahathir, jadi mereka akan gagal untuk menggulingkan Najib.

Sudah tentu, Ku Li berharap agar Mahathir akan berjaya tetapi apabila pada Julai tahun lepas telah terbukti bahawa Mahathir telah gagal, maka Ku Li ‘mengambil alih’ dengan melancarkan versi sendiri Plan 2016.

Plan 2016 Mahathir adalah untuk menggunakan enam Tan Sri yang termasuk bekas Timbalan Perdana Menteri, Bank Negara, SPRM, Cawangan Khas, Pejabat Peguam Negara, dan lain-lain, untuk menyingkirkan Najib. Senarai hanya lima Tan Sri dan bukan enam. Jadi siapa Tan Sri yang ke enam.

Adakah ia Ketua Polis Negara? Ketua Polis Negara berkata tidak walaupun beliau mengakui bahawa beliau telah dijemput untuk menyertai konspirasi tetapi kemudian dia menolak. Adakah ia Ku Li (yang juga seorang Tan Sri)? Ku Li juga berkata tidak walaupun dia juga mengakui bahawa beliau telah dijemput untuk menyertai konspirasi tetapi beliau enggan juga.

Lima Tan Sri dikenal pasti dan satu masih tidak diketahui. Siapa yang keenam? Saya turut keliru setahun yang lalu.

Kemudian Ku Li telah bertindak bijak. Apabila dia tahu bahawa Mahathir telah gagal dan kini tidak dapat menyingkirkan Najib, Ku Li mendedahkan bahawa konspirasi untuk menjatuhkan Najib wujud dan beliau telah dijemput menyertainya namun dia enggan bersama konspirasi tersebut.

Bolehkah anda melihat plot Ku Li? Apabila Mahathir memalukan pada Najib dunia, Ku Li diam. Dia tidak berkata apa-apa. Dia hanya menyediakan dirinya untuk mengambil alih jika dan apabila Najib jatuh. Ku Li merasakan bahawa Mahathir tidak akan berjaya melainkan jika dia juga mendapat sokongan Pakatan Harapan dan satu-satunya cara Pakatan Harapan akan menyokong Mahathir akan jika calon neutral atau kompromi seperti Ku Li mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Itu adalah apa yang Anwar maksudkan pada warkah dari penjara baru-baru ini apabila dia berkata bahawa Ku Li sepatutnya menjadi ‘calon kompromi.

Walau bagaimanapun, pada bulan Julai tahun lepas, apabila jelas bahawa Mahathir telah gagal, Ku Li melancarkan Pelan sendiri 2015. Dan Plan 2015 Ku Li adalah untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 112 Ahli-ahli Parlimen untuk menandatangani Akuan Berkanun untuk meluluskan undi tidak percaya terhadap Najib di Parlimen.

Dan itu adalah apa yang diucapkan Anwar dalam surat dari penjara. Pada dasarnya, Anwar sakit hati bila Ku Li telah menggunakan Pakatan untuk mencuba menggulingkan Najib yang mempunyai agenda tersembunyi sendiri. Apabila plot untuk mendapatkan tidak kurang daripada 112 Ahli Parlimen untuk menandatangani SD, Ku Li menafikan sebarang penglibatan sedangkan beliau bukan sahaja terlibat tetapi dia sebenarnya orang yang mencetuskan idea tersebut(seperti DAP, Anthony Loke mendedahkan).

Malah Mahathir berkata perkara yang sama: bahawa dia tidak di belakang SD atau undi tidak percaya di Parlimen tetapi seseorang di sebalik langkah tersebut yang telah mendekatinya dan mengajaknya menyertai mereka. Pendek kata, apa yang buat Mahathir, Anwar dan Anthony Loke sangat sakit hati adalah Ku Li telah membaling batu tapi menyembunyikan tangannya.

Jadi, Plan 2015 Mahathir gagal, seperti yang terjadi pada Pelan Ku Li 2015. Jadi kedua-dua mereka kini melancarkan Pelan 2016. Pelan Mahathir 2016 adalah untuk mengalahkan Umno-Barisan Nasional dalam pilihan raya. Dan Pelan Ku Li 2016 adalah untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri yang baru.

Dalam artikel sebelum ini (Ku Li the sixth Tan Sri finally exposed) kami telah menjelaskan bagaimana ini dilakukan. Free Malaysia Today juga melaporkan perkara yang sama (Ku Li aiming to be DPM, says RPK).

Kesimpulannya kini Ku Li adalah “orang luar” dan ia akan menjadi mustahil untuk orang luar terus menjadi Timbalan Perdana Menteri. Jadi Ku Li mesti masuk ke Kabinet terlebih dahulu.

Ku Li mahu menjadi penasihat Petronas tetapi jawatan tersebut telah diberikan kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi. Jadi Ku Li mahu diberi pampasan dengan jawatan Menteri Kewangan. Dan Ku Li mempunyai seseorang di dalam pejabat Najib yang membantunya dalam usaha ini. Ku Li telah berjanji dengan orang dalam ini bahawa dia akan diberi lumayan ganjaran lumayan apabila Ku Li menjadi Timbalan Perdana Menteri yang baru.

Awal minggu ini Ku Li meminta laporan PAC mengenai 1MDB didedahkan. Orang dalam Ku Li memberitahu bahawa dia akan memujuk Najib melantik Ku Li sebagai Menteri Kewangan untuk menutup mulut beliau dan menghalangnya daripada mendesak isu 1MDB.

Apabila Ku Li menjadi Menteri Kabinet beliau akan mencetuskan konflik antara kedua-dua Naib Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi dan Hishammuddin Hussein. Untuk menyelesaikan konflik ini dan mengembalikan keamanan, Najib perlu seorang Timbalan Perdana Menteri yang baru dan neutral sebagai calon kompromi, menurut pendedahan Anwar dalam surat dari penjara.

Adengan masuk jarum untuk mencetuskan konflik antara Zahid dan Hishammuddin telah pun bermula. Plot ini telah diketahui bulan lalu. Bloggers tertentu telah digunakan untuk hentam Zahid dan khabar angin disebarkan bahawa Hishammuddin adalah yang membayar mereka untuk hentam Zahid.

“Orang dalam” pejabat Najib tahu semua ini. Sekarang dia telah terbongkar. Semua pihak tertanya-tanya mengapa dia mengambil risiko dengan melakukan semua ini sedangkan dia telah mendapat banyak manfaat daripada hubungannya dengan Najib? Saya rasa ini adalah kerana ketamakan manusia. Mereka tidak pernah berpuas hati dan sentiasa mahu lebih dan Ku Li telah berjanji lebih banyak lagi.

(Malay Mail Online) – Parti-parti pembangkang tidak mungkin dapat menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana mereka tidak pernah boleh bersatu, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ini berdasarkan pertembungan kerusi di kalangan parti pembangkang pada Pilihan Raya Negeri Sarawak pada 7 Mei dan berkata bahawa BN akan menang dalam dua pilihan raya kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

“Mereka tidak pernah boleh bersatu. Itulah satu-satunya sebab mengapa BN telah menang dalam pilihan raya. Ia adalah kerana parti-parti pembangkang tidak pernah bersatu. “

“Mereka tidak akan dapat dibawa bersama-sama dan dengan itu, mereka sentiasa akan kalah, manakala BN akan terus menang,” beliau dipetik sebagai berkata hari ini dalam akhbar New Straits Times.

Dr Mahathir telah menjadi ikon pergerakan Deklarasi Rakyat kedua-dua parti ‘, yang melobi untuk peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Walau bagaimanapun persoalan dibangkitkan selepas surat yang kononnya daripada pemimpin PKR yang dipenjara Datuk Seri Anwar Ibrahim telah diumumkan pada hari Isnin lepas, menasihati pemimpin parti supaya tidak terpedaya dengan pakatan mereka dengan “Deklarasi Rakyat” Dr Mahathir yang beliau anggap sebagai “defective and incoherent viewed in the context of reform.”

Pemimpin Umno pula menuduh Dr Mahathir mahu menyingkirkan Najib untuk menjadikan anaknya, Datuk Mukhriz Mahathir, Perdana Menteri.


Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top