.... “Suhu Panas” Kini Berpindah Dari Najib Kepada Kit Siang | AAKJMemang agak melucukan bila Lim Kit Siang menuduh pengkritik anaknya sebagai fitnah dan mempunyai agenda politik, dan lain-lain, (LIHAT BERITA DI BAWAH) dan pada masa yang sama beliau mengatakan bahawa semua tuduhan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagaikan kata-kata Injil.

Baca: 


Mengenai apa yang mereka dakwa berkenaan anaknya, Kit Siang berkata, “Terdapat motif lain dalam serangan keji dan hasutan yang banyak dibina daripada separuh benar, pembohongan terang-terangan.” Walau bagaimanapun, apabila berkenaan laporan The Wall Street Journal (WSJ) 2 Julai 2015 (lihat di bawah), Kit Siang tidak mengatakan yang sama. Malah, dia menggelar ia sebagai ‘Prime Minister Najib Abdul Razak’s twin mega scandals’.

“Mereka perlu membuktikan Umno dan BN salah dalam semua bentuk politik jahat dan komplot mereka,” kata Kit Siang. Ironinya semua ini sama dan boleh dikatakan mengenai apa yang dipanggil Twin Mega Scandals Kit Siang, seperti kata beliau sebagai bentuk komplot politik jahat.

Ceritera 1MDB dan RM2.6 bilion telah ditanam dan WSJ menyebarkan cerita yang berdasarkan kepada apa yang mereka telah disogokkan. Selepas itu media dan Bloggers dalam dan luar negara mengambil cerita tersebut. Kemudian Tun Dr Mahathir Mohamad melancarkan perang dengan menggunakan ini sebagai ‘wahyu’ asas perang tersebut.

Malah, ia sebenarnya sebaliknya. Mahathir tidak melancarkan (Kempen Anti-Najib) ANC beliau kerana wahyu WSJ berhubung 1MDB dan RM2.6 bilion (Kit Siang gelar sebagai Twin Mega Scandals, yang dia mengulanginya berkali-kali dalam setiap kenyataan yang dia keluarkan). Apa yang sebenarnya berlaku ialah Mahathir membocorkan dokumen kepada WSJ supaya dia mempunyai alasan untuk melancarkan ANC apabila WSJ mengeluarkan laporannya.

Pendek kata, Mahathir memerangkap Najib sama seperti Anwar Ibrahim berkata Mahathir memerangkap beliau dengan rekaan dakwaan liwat. Jika Pakatuns boleh percaya Anwar dan boleh percaya bahawa Mahathir mampu memerangkap seseorang maka ia masuk akal bahawa Mahathir juga akan memerangkap Najib juga.

Dan Pakatun tidak pernah salah, sebagaimana yang kita sedang dipandu untuk percayakannya.

Lebih mencurigakan apabila serangan ke atas Najib bermula pada 12 Disember 2014 dengan laporan polis Khairuddin Abu Hassan yang dibuat terhadap Najib. Kemudian, pada bulan Januari dan Februari 2015, Mahathir bertemu pelbagai pihak untuk menggerakkan sokongan kepada ANC. Ini cara Mahathir menggerakkan tenteranya di mana dia akan gunakan untuk menyerang Najib.

Mahathir perlukan alasan. Beliau menyerahkan dokumen-dokumen yang berkaitan dengan 1MDB dan RM2.6 bilion kepada WSJ, Sarawak Report, The Edge, The Malaysian Insider, dan lain-lain. Sebaik sahaja WSJ menerbitkan ‘wahyu’ pada 2 Julai 2015 maka pada 4 Julai 2015, Peguam Negara mengumumkan bahawa beliau telah menerima dokumen mengenai isu ini dan pada 8 Julai, 2015 mereka mengumumkan penubuhan Pasukan Petugas Khas.

Sebelum siasatan selesai, dalam masa tiga minggu (penyiasatan paling cepat dalam sejarah Malaysia) Peguam Negara dan SPRM menyediakan kertas pendakwaan yang mereka akan gunakan untuk memaksa Najib meletakkan jawatan dan menyerahkan kerajaan kepada proksi Mahathir … jika tidak …

Kesimpulannya, ia adalah satu rampasan kuasa yang gagal apabila Najib melakukan “countercoup” yang cemerlang dan menyingkirkan pengkomplot rampasan kuasa.

Mereka memberi kami tanggapan bahawa WSJ pendedahan itu mencetuskan penubuhan Pasukan Petugas Khas. WSJ, pula berkata bahawa dokumen-dokumen mereka telah diperolehi dari siasatan. Bagaimana kisah pada 2 Jul 2015 (yang mesti telah disediakan pada bulan Jun 2015) boleh datang dari siasatan di mana Pasukan Petugas Khas belum dilancarkan sehingga pada 8 Julai 2015?

Ada sesuatu yang tidak kena dengan cerita ini kerana garis masa tidak masuk akal. Adakah cerita WSJ datang daripada penyiasatan itu atau adakah siasatan datang dari cerita WSJ itu? Ini adalah teka-teki ayam dan telur. Kisah WSJ tidak boleh datang daripada penyiasatan itu jika Pasukan Petugas Khas hanya dilancarkan selepas cerita tersebut dikeluarkan.

Anda tidak perlukan Sherlock Homes untuk menyelesaikan misteri ini. Dokumen-dokumen untuk cerita WSJ itu datang daripada Mahathir supaya Peguam Negara boleh mengumumkan (selepas cerita itu dikeluarkan) bahawa mereka sedang menyiasat cerita berkenaan dan Pasukan Petugas Khas telah ditubuhkan untuk tujuan tersebut.

Mengapa Mahathir melakukan ini? Dia tahu bahawa RM42 bilion wang 1MDB tidak lesap atau hilang begitu sahaja dan dia tahu bahawa RM2.6 bilion wang 1MDB tidak dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi Najib.

Malah, Mahathir juga tahu ia bukan RM2.6 bilion, ia hanya kira-kira AS $ 700 juta pada masa itu, US $ 1 bilion round figure, maka ia lebih kurang RM 4.2 bilion. Jadi mengapa mengatakan bahawa ia adalah US $ 700 juta atau RM2.6 bilion apabila ianya bukan?

Sebabnya adalah mudah. Terdapat urus niaga US700 juta pada buku 1MDB maka mereka perlu padankan dengan jumlah yang dipanggil ‘wang dicuri’ dengan transaksi itu. Jika mereka berkata Najib mencuri AS $ 1 bilion maka angka tersebut tidak sepadan. Oleh itu mereka terpaksa mengatakan bahawa ia adalah AS $ 700 juta dan bukannya AS $ 1 bilion.

Kini WSJ dan yang lain semua mengatakan bahawa ia bukan US $ 700 juta tetapi US $ 1 bilion. Ini adalah apa yang Malaysia Today telah memberitahu anda sejak tahun lepas – bahawa ia adalah US 1 bilion dan bukannya US 700 juta? Jadi mengapa begitu terkejut seolah-olah ini adalah ‘penemuan baru’?

Kini ia disahkan AS $ 1 bilion dan bukan AS $ 700 juta, bagaimana wang itu datang dari 1MDB pula?

Malah, mereka tidak lagi bercakap tentang dari mana wang tersebut datang. Mereka bersetuju bahawa wang tersebut adalah sumbangan dari dermawan Arab. Jadi kini mereka beralih tumpuan kepada bagaimana wang itu dibelanjakan. Mereka mencadangkan bahawa Najib membelanjakan AS $ 15 juta dari US $ 1 bilion untuk membeli-belah itu. Ini adalah percubaan terdesak terakhir mereka mengaitkan 1MDB dan RM2.6 bilion agar cerita masih relevan apabila sebenarnya cerita mereka sudah menemui jalan buntu.

Itu bukan isu sebenar. Isunya ialah Mahathir mahu anaknya menjadi Perdana Menteri pada tahun 2020. Melainkan jika dan sehingga anaknya menjadi Perdana Menteri, Mahathir tidak akan kembalikan wang Umno yang berjumlah RM100-200 juta yang dia pegang dibawah simpanan pemegang amanah, penama dan proksi.

Mahathir tahu bahawa tanpa wang maka sangat sedikit Najib boleh lakukan. Tiada seorang pun daripada kedua-dua belah pihak politik menafikan bahawa kos kira-kira RM1.5 bilion digunakan untuk membiayai pilihan raya umum. Dan ini berlaku sejak zaman Mahathir menjadi Perdana Menteri lagi,

Jadi bagaimana Najib boleh membiayai pilihan raya umum jika dia tidak mempunyai wang, dan wang untuk jumlah RM1-2 bilion? Satu-satunya cara Umno boleh menang pilihan raya umum adakah dengan bersetuju Mukhriz menjadi Perdana Menteri pada tahun 2020. Kemudian Mahathir akan melepaskan sebahagian daripada RM100-200 bilion ini bagi memastikan Umno dan Barisan Nasional kekal berkuasa – dan bakinya sekali gus apabila Mukhriz menjadi Perdana Menteri.

Jadi Najib buntu. Beliau terperangkap dan tidak dapat bergerak. Tiba-tiba dermawan Arab menderma AS $ 1 bilion. Jadi Najib menarik nafas lega dan tidak perlu melutut dan mengemis pada Mahathir untuk wang.

Najib kini boleh memberitahu Mahathir bahawa dia tidak lagi memerlukan bantuan orang tua itu dan bahawa dia boleh berambus. Malah, Mahathir mengadu bahawa Najib telah mengabaikan beliau dan tidak mahu berjumpa dan bercakap dengan beliau selama enam bulan. Jadi ini bukan lagi rahsia.

Ini benar-benar menaikkan kemarahan Mahathir. Beliau membuat keputusan untuk menyingkirkan Najib. Maka Mahathir mencetuskan idea untuk menyingkirkan Najib melalui 1MDB dan RM2.6 bilion isu.

Kemudian kita ada pengkomplot yang terdiri daripada Muhyiddin Yassin dan Tengku Razaleigh Hamzah yang memberikan maklumat palsu kepada Mahathir untuk memberi keyakinan kepada orang tua itu yang Najib boleh diturunkan.

Muhyiddin memberikan maklumat sampah kepada Mahathir mengenai 1MDB (itulah sebabnya Mahathir bodoh mengumumkan bahawa RM42 bilion telah hilang ke udara nipis) manakala Tengku Razaleigh memberitahu Mahathir yang tidak kurang daripada 30 Ahli Parlimen Barisan Nasional sedang menunggu untuk menyertai Ahli Parlimen pembangkang untuk meluluskan undi tidak percaya terhadap Najib di Parlimen.

Mahathir seperti cendawan yang hidup dalam kegelapan dan diberi makan najis setiap hari. Mahathir memang dalam kegelapan dan diberi makan banyak najis. Inilah punca yang paling menimbulkan kemarahan Mahathir: bahawa dia adalah seorang yang sangat bodoh dan sekarang ianya didedahkan.

Penyiasat Percaya Wang mengalir ke Akaun Pemimpin Malaysia Najib melalui siasatan 1MDB.

Akaun bank Perdana Menteri Najib diteliti semasa siasatan dana pelaburan 1MDB

(WSJ, 2 Julai 2015) – penyiasat Malaysia meneliti dana pelaburan kerajaan yang kontroversi dan telah mengesan hampir $ 700 juta deposit ke dalam apa yang mereka percaya adalah akaun bank peribadi Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, menurut dokumen daripada siasatan kerajaan.

Dokumen-dokumen siasatan menandakan kali pertama Encik Najib telah berkait secara langsung dengan siasatan dana pelaburan 1Malaysia Development Bhd., Atau 1MDB.

Encik Najib, yang mengasaskan 1MDB dan mengetuai lembaga penasihat, telah berada di bawah tekanan politik berkenaan dana itu, yang mengumpul $ 11 bilion hutang yang mereka kini bergelut untuk membayar balik.

Dokumen-dokumen siasatan kerajaan apa yang penyiasat percaya adalah pergerakan tunai di kalangan agensi kerajaan, bank-bank dan syarikat-syarikat berkaitan dengan 1MDB sebelum ia berakhir di akaun peribadi Encik Najib. Dokumen diteliti oleh The Wall Street Journal itu termasuk borang pemindahan bank dan carta aliran disusun oleh penyiasat kerajaan yang mencerminkan pemahaman mereka tentang aliran tunai.

Sumber asal wang itu tidak jelas dan penyiasatan kerajaan tidak terperinci berkenaan apa yang berlaku kepada wang yang masuk ke dalam akaun peribadi Encik Najib.

“Perdana Menteri tidak mengambil apa-apa wang untuk kegunaan peribadi,” kata seorang jurucakap kerajaan Malaysia. “Lawan politik Perdana Menteri, tidak bersedia untuk menerima rekod atau fakta-fakta, terus cuba untuk melemahkan dia dengan tuduhan tidak berasas dan khabar angin untuk kepentingan politik.”

Kit Siang bercakap tentang agenda di sebalik serangan terhadap Guan Eng

Pemimpin DAP, ahli dan penyokong perlu menggagalkan serangan daripada Umno dan Barisan Nasional(BN), berpusat pada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, untuk menghapuskan beliau sebagai kempen yang berkesan untuk DAP dan Pakatan Harapan dalam pilihan raya negeri Sarawak yang akan datang, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dalam satu kenyataan.

“Mereka perlu membuktikan Umno dan BN salah dalam semua dakwaan politik jahat dan komplot mereka.”

Lim, yang telah digantung daripada Parlimen sebagai Ahli Parlimen Gelang Patah, mendakwa terdapat objektif lain dalam serangan “keji dan menghasut”, dibuat daripada maklumat separuh benar, pembohongan terang-terangan. “

Menurut Lim, ia mengalihkan perhatian daripada tumpuan negara dan antarabangsa mengenai skandal mega Perdana Menteri Najib Abdul Razak, melemahkan kempen “Selamatkan Malaysia” di tengah-Deklarasi Rakyat’di Kuala Lumpur pada 4 Mac, dan mengganggu, menghancur dan memusnahkan DAP, yang Umno dan BN anggap sebagai kuasa politik yang paling bersatu padu dalam pembangkang.


PRU14.tv

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top