.... Legasi Mahathir Menakutkan: Mukhriz 'Lebong', Dongeng | AAKJIni merupakan proses biasa untuk mencapai jawatan tertinggi dalam parti. Anda tidak bertanding jawatan naib presiden Umno semata-mata. Jawatan naib presiden Umno bukan tujuan utama. Ia hanya merupakan permulaan perjalanan untuk mencapai tujuan utama sebagai ketua parti.
Di Amerika, mereka berkata “tell it to the marines”. Di Terengganu, mereka berkata Lebong. Di sesetengah tempat di Malaysia, ia dipanggil cerita Dongeng atau Tembak. Inggeris pula lebih sopan sedikit. Mereka akan berkata,”pull my other leg”.

Baca: 

Pada dasarnya mereka semua mempunyai maksud yang sama. Ia adalah tindak balas kepada orang yang memberitahu anda kisah dongeng. Kata-kata Mukhriz Mahathir di bawah termasuk dalam kategori itu.

“Saya sebenarnya tidak mempunyai cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri kerana saya fikir ia adalah satu tugas yang sukar, terutama sekarang,” kata Mukhriz. “Jika ada perubahan dalam kepimpinan, orang yang baru akan mewarisi kacau-bilau. Saya tidak iri hati terhadap lelaki tersebut. Saya tahu bagaimana rasanya. Saya tahu bahawa ia amat sukar. Ayah saya adalah [Perdana Menteri] selama 22 tahun. Anda perlu mencurahkansegala-galanya.”

Ini adalah apa yang Mukhriz memberitahu South China Morning Post (SCMP) dalam laporan tersebut, ‘Ia tidak masuk akal: Mukhriz Mahathir menyelar kerajaan Malaysia yang mendakwa beliau telah berkomplot dengan bapanya untuk mengambil alih jawatan tertinggi’ (BACA DI SINI).

Mukhriz juga berkata bahawa hanya 20% daripada ahli-ahli Umno menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Maksudnya 80% tidak menyokong Najib. Jika 80% tidak menyokong Najib maka itu bermakna mereka menyokong (Kempen Anti-Najib) ANC.

Sama seperti kumpulan Anti-Hadi dalam PAS tahun lepas (termasuk DAP) mengatakan bahawa 80% daripada ahli-ahli PAS tidak menyokong Presiden PAS Abdul Hadi Awang (maka dia harus disingkirkan). Semasa pilihan raya parti, 80% daripada para perwakilan mengundi Hadi dan pasukannya (sebenarnya, ia adalah blok mengundi) di mana semua kecuali satu daripada peserta-peserta Anti-Hadi kalah dalam pilihan raya parti.

80% daripada ahli-ahli menentang Hadi tetapi 80% mengundi Hadi dan pasukan beliau di mana orang yang sepatutnya terselamat telah ditendang keluar. Saya telah mendengar cerita ‘80% daripada ahli menentang anda’ sebelum ini dan ia telah terbukti sekadar cerita dongeng.

Menurut Mukhriz, 80% daripada ahli-ahli Umno menentang Najib, ini bermaksud 80% daripada ahli-ahli Umno menyokong ANC. Jika 80% daripada ahli-ahli Umno menyokong ANC dan tidak Najib, maka mengapa Mukhriz disingkirkan dari jawatan Menteri Besar Kedah?

Jika ANC mempunyai 80% sokongan ahli-ahli Umno maka sepatutnya bukannya Mukhriz yang ditendang keluar dari jawatan Menteri Besar Kedah, Najib yang sepatutnya telah ditendang keluar dari jawatan Perdana Menteri.

Tambahan pula, jika ANC mempunyai 80% sokongan daripada ahli-ahli Umno, mengapa mereka perlu bergantung kepada Lim Kit Siang, Azmin Ali, Mat Sabu, DAP, PKR dan Amanah untuk mensabotaj Umno? Jika benar, maka mereka tidak perlu bekerja dengan musuh-musuh Umno untuk mensabotaj Umno dan menggulingkan Najib.

Mukhriz berkata, beliau tidak berminat untuk jawatan tertinggi itu. Jadi mengapa beliau bertanding jawatan naib presiden Umno pada 2103? Anda tidak bertanding jawatan Naib Presiden Umno melainkan jika anda bercita-cita untuk menjadi Timbalan Presiden satu hari kemudian diikuti dengan jawatan Presiden parti.

Ini merupakan proses biasa untuk mencapai jawatan tertinggi dalam parti. Anda tidak bertanding jawatan naib presiden Umno semata-mata. Jawatan naib presiden Umno bukan tujuan utama. Ia hanya merupakan permulaan perjalanan untuk mencapai tujuan utama sebagai ketua parti.

Tiada siapa yang melompat ke jawatan presiden parti itu daripada mana-mana sahaja. Anda tidak menjadi ahli biasa dan kemudian tiba-tiba menjadi presiden parti dan seterusnya Perdana Menteri Malaysia selepas itu. Anda bermula dari jawatan Naib Presiden, yang merupakan isyarat yang anda hantar kepada ahli-ahli yang anda mahu naik dan bekerja untuk mencapai cita-cita anda.

Jika Mukhriz mahu menjadi Naib Presiden Umno semata-mata, dan tidak lebih dari itu, maka ternyata dia bodoh atau berbohong. Mungkin itulah sebabnya dia kalah dalam pertandingan ini kerana ahli-ahli Umno tidak mahu membazirkan masa mereka dengan seseorang yang hanya mahu menjadi naib presiden dan kemudian berhenti di situ sahaja dan bersara selepas itu.

Mungkin Lim Kit Siang akan percaya cerita ini. Lagipun, seperti yang Kit Siang katakan, semua yang lain adalah Dimwits atau dunggus, yang bermaksud hanya beliau yang pandai dan satu-satunya yang mampu untuk menasihati Najib tentang bagaimana untuk menangani pembohongan mengenai 1MDB dan RM2.6 bilion (sekurang-kurangnya itulah yang dikatakan olehnya).

Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top