.... Kilang Kicap 100 Tahun Penuh Najis Kucing dan Tikus | AAKJSebuah kilang kicap tempatan terkenal yang berusia 100 tahun diarahkan menghentikan operasinya apabila didapati kotor dan menjalankan operasi tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Ong Ah Teong ketika ditemui pemberita berkata, pada mulanya kilang itu diserbu bagi pemeriksaan operasi pelepasan asap.

Ia berikutan pihak berkuasa tempatan itu banyak menerima aduan mengenai pencemaran udara daripada penduduk yang menetap di sekitar kawasan berhubung perkara tersebut sejak akhir-akhir ini.


Baca:  


Menurutnya, penduduk yang tinggal di sekitar kilang yang terletak di Jalan C Y Choy itu membuat aduan kerana tidak tahan dengan bau kuat asap kayu yang sering dilepaskan dari serombong kilang berkenaan.

“Kita menerima aduan dari penduduk mengatakan kilang kicap ini melepaskan asap kayu yang tebal setiap hari bermula jam 6 hingga 10 pagi. Ia menyebabkan penduduk di situ mengalami masalah pernafasan.

“Oleh demikian, kita bersama-sama dengan pihak Jabatan Alam Sekitar (JAS), Jabatan Kesihatan Pulau Pinang dan Bahagian Pelesenan MBPP membuat pemeriksaan secara mengejut di dalam kilang berkenaan.

“Kita mendapati memang benar kilang ini melepaskan asap tebal tidak mengikut spesifikasi ditetapkan. Justeru, kita mengeluarkan kompaun RM100 kerana tidak menyediakan peralatan sesuai untuk melepaskan asap.

“Selain itu, kita juga memberi notis selama dua minggu untuk pemilik kilang menambah baik cara pelepasan asap bagi mengelakkan masalah kepada penduduk sekitar,” katanya selepas pemeriksaan di kilang kicap berkenaan.

Kilang Kicap Thin Seng itu menyambut ulang tahun ke-100 pada 2012 lalu dengan proses pembuatan kicap dibina sendiri oleh moyang pemiliknya yang juga pencipta resipi utama kicap secara tradisional.

Perniagaan sos kicap tradisional itu meliputi kawasan seluas 14,021 kaki persegi dan sudah beroperasi sejak 1912 dengan kini dikendalikan pula oleh generasi keempat pemiliknya, Yee Saik Choon.

Kicap tradisional keluarga pernah terletak di Kampung Malabar di sini pada awal pembukaannya pada 1900 sehingga ia pernah dieksport ke Indonesia serta diedarkan ke Sabah dan Sarawak menggunakan kapal.

Produk kicap berkenaan dihantar dalam jumlah yang banyak dan diletakkan dalam tong saiz besar, bukannya diisi dalam botol seperti sekarang namun kini hanya dipasarkan ke kedai-kedai makan selain juga kedai bar

Paling memeranjatkan mereka, selain kesalahan berkenaan asap, kilang tersebut juga didapati gagal memastikan persekitaran dan alat yang digunakan untuk pemprosesan produk makanan berada dalam keadaan bersih.

“Setelah diperiksa oleh Jabatan Kesihatan Pulau Pinang, kita mendapati keadaan kilang ini sangat kotor apabila sekitar tempat meletak bungkusan garam didapati ada mengandungi najis kucing dan tikus.

“Selain itu, kita juga menjumpai beberapa ekor lipas selain najis tikus, najis lipas dan najis kucing di lantai bangunan di mana proses penghasilan kicap sering dijalankan pihak kilang sendiri,” ujar Ah Teong.

Sehubungan itu, Jabatan Kesihatan Pulau Pinang mengeluarkan notis pemberhentian operasi bagi memastikan kilang kicap ini benar-benar bersih dan akan membuat pemeriksaan susulan selama dua minggu. Tindakan penutupan kilang tersebut adalah bagi memastikan pemiliknya mengikut arahan seperti yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa,” kata Ah Teong. – Agensi/Mynewshub.cc

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top