.... Mendiang Kevin Morais Tidak Pernah Terlibat Dengan Siasatan 1MDB - SPRM | AAKJSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini memohon supaya kematian Timbalan Pendakwa Raya Kevin Morais tidak dijadikan sebagai ‘bola politik’ susulan dokumentari ‘Four Corners’ terbitan Australian Broadcasting Corporation (ABC) yang mengaitkan pembunuhannya dengan 1MDB dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Baca juga:


"Kematian Kevin adalah tragedi.

"Beliau harus dibenarkan untuk bersemadi dengan tenang dan tidak digunakan seperti bola politik," kata Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed dalam satu kenyataan hari ini.

Abu Kassim menegaskan bahawa Morais tidak terbabit dalam dakwaan penggubalan kertas pertuduhan terhadap perdana menteri.

"Kevin dipindahkan dari SPRM pada Julai 2014, setahun sebelum siasatan 1MDB bermula, dan tidak pernah menghadiri mana-mana mesyuarat khas pasukan petugas yang dipengerusikan oleh bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.
"Kami ingin merekodkan bahawa SPRM tidak pernah mendapatkan nasihat Kevin berhubung kedua-dua perkara berkenaan.

"Oleh itu, Kevin tidak boleh, dan tidak terlibat dalam menulis apa-apa kertas pertuduhan berkaitan dengan 1MDB atau perdana menteri.

"Sebarang kenyataan yang bercanggah adalah palsu," katanya.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top