Menu

Dalam artikel Raja Petra sebelum ini – Tong Kooi Ong cuba untuk membuat perjanjian dengan Umno – beliau berkata Tong cuba mendapatkan jaminan ‘pas keluar dari penjara secara percuma’ dengan memberi The Malaysian Insider kepada Umno.

Artikel sebelum ini: 

Pada mulanya Tong mahu menjual The Malaysian Insider sebanyak RM20 juta dan apabila Umno tidak menunjukkan minat beliau mengurangkannya kepada RM15 juta dan kemudian RM7 juta dan kini dia bersedia untuk menyerahkannya secara percuma untuk mendapatkan jaminan bahawa pasportnya akan diperbaharui dan dia boleh kembali ke Malaysia dengan selamat.

Namun begitu ada halangannya. Selepas mengambil alih The Malaysian Insider, Umno akan terpaksa membelanjakan kira-kira RM6-7 juta setahun untuk memastikan ia berjalan dan dalam tempoh sepuluh tahun akan datang (jika The Malaysian Insider kekal operasi yang panjang) dengan kenaikan gaji, bonus, dan sebagainya, Umno perlu menyediakan lebih kurang RM 70-80.000.000 atau pun lebih.


Menarik juga:   

Sekurang-kurangnya itulah yang Tong beritahu kepada A. Kadir Jasin yang juga dikenali sebagai ‘Ketua Penerangan’ Tun Dr Mahathir Mohamad , sambil kedua-dua mereka ketawa tentang betapa bodohnya Umno dalam menerima gajah putih yang tak ada guna dan hanya makan dan tidur sepanjang hari.

Entah bagaimana Tong berjaya menipu Umno untuk berfikir bahawa The Malaysian Insider akan menjadi aset yang bernilai kepada Umno dalam perjuangan untuk memenangi hati dan minda pengundi, terutama hati dan minda Pakatuns dan penyokong tegar DAP yang membenci Perdana Menteri Najib Tun Razak dan Umno.

Tong, bagaimanapun, mengakui dalam perbualan dengan Kadir bahawa ini adalah sekadar mimpi kerana, telah viral bahawa apabila The Malaysian Insider dimiliki oleh Umno, maka pembaca The Malaysian Insider akan lari.

Secara kebetulan, ini adalah tindak balas Kadir terhadap artikel saya sebelum ini, Tong Kooi Ong cuba untuk membuat perjanjian dengan Umno:

1. Selamat wisata saudara. 2. Kalau dikira masuk gereja macam masuk Kristian, maka saya sudah lebih 50 tahun masuk Kristian. 3. Pasal Umno nak beli portal, itu pandai mereka lah. 4. Bila ada jual beli mesti ada komisen atau curi sana sikit curi sini sikit. 5. Beli boleh tapi bila orang tahu orang tak baca lah. 6. Tuan punya portal dapat duit. 7. Budak-budak yang tak mahu makan dedak mereka boleh buat portal baru. 8. Ini bukan isu saluran berita tak berwibawa tapi soal pencetus berita tak diyakini khalayak. Wallahuaklam
Kadir mengatakan bahawa terdapat sogokan yang terlibat dalam penjualan The Malaysian Insider dan beliau mencadangkan bahawa mereka yang terlibat dalam rundingan akan membuat duit yang banyak daripada urus niaga ini. Beliau telah, sebenarnya, pasti berkenaan orang ini walaupun Kadir tidak menyebut nama beliau.

Kadir memberitahu sahabatnya bahawa Tong bersedia untuk memberikan The Malaysian Insider kepada Umno secara percuma tetapi Umno akan membayar RM20 juta untuk The Malaysian Insider. Wang tersebut tidak akan pergi kepada Tong. Ia akan disailang oleh broker dalam perjanjian ini, bermakna orang-orang tertentu dalam Umno yang dengan “the corridors of power”.

Ini tuduhan yang sangat serius. Dan yang kedua kenyataan Kadir bahawa mereka yang bekerja dengan The Malaysian Insider akan hanya berjalan keluar dari Umno yang baru mengambil alih dan kemudian mereka akan pergi ke seberang jalan untuk memulakan portal lain, The Malaysian Insider Baru, ia mendedahkan bahawa Umno akan berakhir dengan hanya satu peluru kosong. Atau sekurang-kurangnya itulah yang Kadir katakan.

Ia kelihatan seperti Tong cuba menipu Umno. Dia akan memberi The Malaysian Insider kepada Umno secara percuma (seseorang pula akan membuat banyak wang dalam bentuk komisyen) tetapi Umno akan terhuyung-huyung dengan kos bulanan yang besar kerana pengiklan yang mengiklan di The Malaysian Insider (kerana ia adalah anti-kerajaan) semua akan hilang sebaik sahaja Umno menjadi pemilik baru.

Menurut Tong, pengiklan kebanyakannya pro-pembangkang, khususnya pro-DAP, dan mereka tidak lagi mahu mengiklankan dalam The Malaysian Insider jika ia adalah milik Umno. Ini bermakna The Malaysian Insider tidak lagi mampu menampung diri dan perlu bergantung kepada Umno untuk pembiayaan mereka.

Tetapi kenapa Tong memberitahu Kadir semua ini walaupun beliau tahu siapa Kadir dan kaitannya dengan Dr Mahathir dan ANC (Kempen Anti-Najib)? Tong mahu membuat perjanjian tetapi tidak mahu dipersalahkan. Dia mahu Kadir segera menyelesaikannya, dan itu adalah apa yang Kadir cuba lakukan.

Orang Cina memanggil ini sebagai membunuh musuh anda dengan pisau yang dipinjam. Dan Tong meminjamkan pisau kepada Kadir untuk melakukan pembunuhan itu bagi pihaknya – Chinaman yang pintar.

Kedua, Tong masih mahu menjaga nama baik beliau dengan Dr Mahathir dan ANC dan tidak akan dituduh menjual diri kepada Umno. Jadi dia ‘meluahkan’ kepada Kadir dan berpura-pura bahawa dia tidak menawarkan The Malaysian Insider kepada Umno tetapi Umno yang mahu merampas daripadanya secara percuma dengan ancaman hukuman penjara jika dia enggan.

Kaum Cina berkata, mengapa minum satu cawan teh apabila anda boleh minum dua cawan. Dan dengan cara ini Tong hanya menjadi Chinaman yang pandai dengan meminum dua cawan teh, satu daripada Umno dan satu lagi dari ANC. Ini adalah cara Cina bertindak semasa Darurat. Pada waktu malam mereka menyokong PKM Chin Peng dan pada siang hari mereka menyokong kerajaan.

Dan ini lah cara bagaimana Tong bertindak.

Malah, ini adalah bagaimana satu lagi akhbar milik Cina, The Star, beroperasi juga. The Star dimiliki dan dibiayai oleh MCA tetapi ia berfungsi menyokong musuh ketat MCA, DAP. Dan ia memberitahu MCA yang mereka perlu sokong DAP dan tidak dilihat sebagai pro-kerajaan, jika tidak pembaca akan menurun dan hasil pengiklanan akan merosot juga.

Jadi MCA membolehkan The Star untuk terus menjaga kepentingan DAP selagi wang mengalir masuk. The Star bukan alat politik tetapi alat perniagaan. Kerja The Star bukan untuk membantu MCA kekal relevan – atau tidak sama sekali dihapuskan pada pilihan raya umum akan datang. Ia adalah untuk membantu MCA mendapatkan wang.

Mengapa Kadir yang menyatakan itu ‘perjanjian rahsia’ antara Tong dan Umno? Jika setiap lelaki dan anjing tahu bahawa The Malaysian Insider kini dimiliki oleh Umno maka ia akan membuatkan The Malaysian Insider tidak lagi berguna?

Adalah dianggarkan bahawa kira-kira 60% daripada pembaca The Malaysian Insider adalah penyokong tegar DAP dan aktivis Red Bean Army. Adakah mereka tidak membuang The Malaysian Insider seperti kentang panas jika Kadir mengumumkan bahawa Umno kini memilikinya? Lebih penting lagi, adakah The Malaysian Insider bakal kehilangan semua hasil pengiklanan apabila pengiklan lari?

Untuk The Malaysian Insider mengekalkan pembaca dan pengiklan, ia perlu terus menjadi anti-kerajaan, seperti apa yang The Star lakukan. Ia tidak boleh menyerang pembangkang atau mana-mana pemimpinnya. Adakah pemilik baru The Malaysian Insider, Umno, bersetuju untuk itu?

Nilai senjata rahsia bergantung kepada kerahsiaannya. Jika Umno akan menggunakan The Malaysian Insider sebagai senjata rahsia maka itu tidak lagi akan berlaku. The Star boleh dianggap sebagai senjata rahsia tetapi ia adalah DAP dan bukan senjata rahsia MCA. Dan sebab itu Lim Kit Siang memberitahu M. Kulasegaran tahun lalu bahawa jika MCA menutup The Star, DAP akan mengalami kerugian politik besar-besaran manakala MCA hanya akan mengalami kerugian hasil.

Bagaimanapun, jika niat Kadir adalah untuk mensabotaj perjanjian Umno untuk mengambil alih The Malaysian Insider maka ianya mungkin telah berjaya. Dan jika niat Tong adalah menggunakan Kadir untuk melakukan sabotaj maka itu juga mungkin telah berjaya. Isunya sekarang adakah Tong masih mendapat ‘pas keluar dari penjara percuma’ atau ianya sudah tidak ada dalam buku rundingan? Saya rasa kita perlu menunggu lebih lama lagi untuk mendapatkan jawapan.

Malaysia Today


 
Top