Menu

Mahathir Mohamad berkata beliau akan bersumpah dengan al-Quran jika sesiapa mengatakan bahawa dakwaan beliau terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan satu pembohongan atau fitnah.

“Jika apa yang saya katakan dianggap fitnah atau tidak benar, maka suruhlah saya bersumpah. Saya akan melakukannya. Jika saya boleh minta orang lain untuk bersumpah, maka saya sendiri pun perlu bersedia untuk melakukannya, dengan niat yang betul, “kata Dr Mahathir pada hari Sabtu. 


Baca juga : 


Mahathir berkata, orang yang membuat sumpah itu tidak harus cuba menipu dengan berkata dalam hati perkara lain tetapi bersumpah dengan perkataan sesuatu yang lain pula. “Itu adalah dosa yang berganda. Dia akan masuk neraka yang lebih teruk. “

Isu sumpah atau bersumpah dengan al-Quran adalah satu perkara yang sensitif malahan ulama pun berbelah-bagi mengenai kaedah-kaedah atau hukum. Sebahagian ulama mengatakan terdapat tiga jenis sumpah (ada yang kata hanya dua).

Jenis sumpah yang pertama adalah untuk ‘membuktikan’ yang anda bercakap benar. Kamu bersumpah atas nama Allah yang kamu berkata benar, dan jika anda berbohong maka anda akan menerima hukuman dari Allah.

Untuk sumpah jenis ini, mereka yang bersumpah atas nama Allah adalah dianggap memberitahu kebenaran dan kenyataan beliau tidak boleh dipertikaikan atau diragui. Sebagai contoh, katakan, seseorang yang mendakwa kamu berzina dan kamu bersumpah dengan nama Allah bahawa anda tidak berzina. Maka perkara itu berakhir di sana dan anda tidak lagi boleh dibawa ke mahkamah dan dihukum kerana berzina.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja yang dituduh bersumpah atas nama Allah bahawa dia tidak melakukan zina, maka penuduh itu akan menghadapi hukuman untuk jenayah membuat tuduhan palsu – kecuali penuduh juga bersumpah dengan nama Allah bahawa tuduhan tersebut adalah benar .

Jadi, sekarang kita mempunyai situasi di mana satu pihak berkata dakwaan itu adalah benar manakala pihak yang satu lagi berkata ia tidak, jadi ia merupakan jalan buntu. Ini bermakna, memandangkan kedua-dua bersumpah atas nama Allah, maka seluruh perkara itu, biarkan Allah menentukan dan manusia tidak lagi perlu untuk terlibat dalam isu itu.

Jenis sumpah kedua adalah lebih dalam bentuk janji. Sebagai contoh, anda bersumpah bahawa jika isteri anda meninggalkan rumah tanpa izin dia boleh menganggap dirinya bercerai. Perempuan itu kemudian meninggalkan rumah maka dia secara teknikal bercerai. Tetapi kemudian anda menyesal membuat sumpah itu.

Dalam keadaan ini, anda boleh menarik balik atau melanggar sumpah dengan membayar penebusan dosa. Anda boleh berpuasa tiga hari, beri makanan atau pakaian kepada sepuluh orang miskin, atau bebaskan seorang hamba dari perhambaan. Ini akan menggantikan sumpah yang anda ‘dibatalkan’.

Kemudian ada sumpah yang ketiga, yang hanya kata semata-mata, dan tidak mempunyai asas yang kuat. Sebagai contoh, anda mungkin berkata, “Saya bersumpah saya tidak pernah melihat orang yang lebih bodoh daripada Tony Pua.” Sebenarnya, ulama’ tidak menganggap ini sebagai satu sumpah yang sebenar.

Samada sumpah dengan Quran boleh atau tidak, para ulama sekali lagi, berbelah bahagi mengenai isu ini. Sebahagian ulama mengatakan ia adalah dibenarkan manakala yang lain mengatakan ia adalah dilarang (haram). Ada yang mengatakan anda hanya boleh bersumpah atas nama Allah dan bersumpah dengan Al-Quran adalah menyerupau tradisi Kristian di mana mereka bersumpah dengan Bible.

Nabi berkata, “Jika ada sesiapa yang bersumpah, dia sepatutnya bersumpah hanya dengan nama Allah.” (Hadith Sahih Al-Bukhari 5,177, diriwayatkan oleh Umar)

Sebahagian ulama telah mentafsirkan ini sebagai anda hanya perlu bersumpah atas nama Allah dan bukan dengan Quran (atau atas kubur ibumu, atau pada nyawa anak anda atau lain-lain). Sesetengah orang berkata memandangkan al-Quran datang dari Allah, maka sesetengah masyarakat mengamalkan bersumpah atas al-Quran.

Bagaimanapun, sama ada guna Al-Quran atau tidak, bukan benar-benar penting kerana sumpah perlu diambil atas nama Allah. Dan sumpah itu mestilah jelas, tanpa ragu-ragu (dan tanpa gagap), dan bersaksi – dengan semua saksi berpuas hati bahawa sumpah itu diambil dengan cara yang betul, dengan menggunakan kata-kata yang betul, dan berdasarkan protokol yang betul.

Ia adalah sama seperti akad nikah di mana jika saksi tidak berpuas hati maka anda perlu mengulanginya lagi dan lagi sehingga setiap orang di dalam bilik mengangguk kepala mereka memberi kelulusan.

Isu yang Mahathir telah membangkitkan bahawa Najib mencuri RM42 bilion wang 1MDB dan RM42 bilion telah hilang ke udara. Jadi tumpuan sumpah itu hendaklah ke atas dakwaan itu. Dan sumpah ini boleh diambil di mana-mana masjid di hadapan seorang imam (yang boleh membimbing anda berkenaan format / protokol yang betul untuk sumpah itu) dengan kehadiran saksi (untuk memberi keterangan bahawa sumpah yang telah diambil dengan betul).

Jadi, Mahathir perlu bersumpah: “Dengan nama Allah, saya, Mahathir Mohamad, bersumpah bahawa Najib Razak mencuri RM42 bilion wang 1MDB dan bahawa RM42 bilion yang Najib Razak curi semua hilang begitu saja.”

Jika Najib mahu untuk bertindak balas, dia juga boleh mengangkat sumpah berkata, “Dengan nama Allah, saya, Najib Razak, bersumpah bahawa saya tidak mencuri RM42 bilion wang 1MDB dan bahawa RM42 bilion tidak semua hilang ke dalam nipis udara. “

Ironinya cabaran Dr Mahathir ini adalah apabila kedua-dua pihak bersumpah maka perkara itu selesai dan isu ini tidak lagi boleh berpanjangan. Dr Mahathir tidak lagi boleh membangkitkan perkara itu dan terus mengulangi dakwaan tersebut. Ini kerana Dr Mahathir telah bersetuju supaya perkara itu diserahkan kepada Allah, maka tutup fail dan cop NFA:RTA (No Further Action: Refer To Allah).

Malaysia Today


 
Top